Zeleni čaj
Zeleni čaj tradicionalni je čaj kineskog porijekla.
Osnovu čine nefermentirani listići biljke čajevac (Camellia sinensis). Zeleni čaj blagotvorno djeluje na zdravlje ljudi pa tako može smanjiti rizik bolesti srca i krvnih žila, smanjiti opasnost od rasta tumora, djeluje protuupalno ili se naprosto koristi kao stimulans zbog toga što sadrži kofein.
Zeleni čaj, prema jednom japanskom istraživanju, smanjuje rizik obolijevanja i smrtnosti od mnogih bolesti.
Istraživanje u kojem je promatrano preko 40.000 ljudi, pokazalo je kako zeleni čaj može smanjiti rizik od kardiovaskularnih bolesti gotovo za četvrtinu, smanjuje rizik i od drugih oboljenja, a na taj način produljuje životni vijek.
Zeleni čaj je kao napitak koristan u borbi protiv akni. Olakšava probavu i pomaže detoksikaciju organizma što je dobrodošla pomoć u sprječavanju nastanka akni.
Zeleni čaj se ne bi trebao piti sa šećerom jer se na taj način smanjuje njegova učinkovitost.
Priprema
Ukoliko na uputama na pakiranju nije drugačije naznačeno, čajnu žlicu biljke ili filtar vrećicu prelijte s 0,2 l vrele vode. Poklopite i pustite da odstoji 5 do 10 minuta. Procijedite i pijte svježe pripremljeni čaj.
Najnovije
Najčitanije
-
Recept dana
Salata od mahuna, rajčice i kozica
30 min12345 -
Recept tjedna
Juneći gulaš s krumpirom
1 h12345 -
Recept mjeseca
Salata od pečenog slanutka s feta sirom
30 min12345