Željezo - Ferrum, Fe
IZVOR
Uravnoteženom prehranom unosi se dnevno 10-30 mg željeza. Prirodni izvori su jetrica (goveđa, pileća, teleća), tuna, oštrige, soja, bundeva, zob, grašak, kvasac, smokva.
FUNKCIJA
Željezo je jedan od najvažnijih biogenih elemenata u organizmu. Osnovna uloga željeza je dotok kisika živoj stanici u organizmu.
NEDOSTATAK
Smatra se da 20-30 % svih žena ima manjak željeza. Uzroci mogu biti neodgovarajuća prehrana, ometana apsorpcija, gubitak krvi, dječji uzrast, adolescencija, reproduktivno razdoblje u žena, trudnoća. Simptomi nedostatka su : umor, kratkoća daha, smanjene fizičke mogućnosti, smanjena otpornost organizma.
TOKSIČNOST
Slučajevi trovanja željezom su rijetki, javljaju se pri namjernom uzimanju velikih doza ili kod oboljenja hemokromatoze.
DOZA
RDA je 15 mg za žene i 10 mg za muškarce. Dnevno potrebne količine za zdravu odraslu osobu da bi se zadovoljila preporučena dnevna količina:
- 540- 800 g jaja
- 1-1,5 kg kruh
- 300-450 g čajni kolačići
- 1-1,5 kg skuše
- 0,6-1 kg cipla
- 1,3-1,9 kg svinjetine
- 0,5-0,6 kg govedine
- 1,1-1,7 kg piletine
- 160 g goveđe jetre
- 1,6-2,5 kg sira
- 14-21 l mlijeka
- 4-6 kg krušaka
- 2-3 kg jabuka
- 1-1,5 kg jagoda
- 2-3 kg breskva
- 1,3-2 kg krumpira
- 500-800 g kelja
- 4,1-6,2 kg mrkva
- 4-6 kg rajčica
- 350-500 g graha
INTERAKCIJE
tetraciklinski antibiotici, fluorokinoloni, cimetidin, antacidi, kalcijevi spojevi, vitamin E
Najnovije
Najčitanije
-
Recept dana
Salata od mahuna, rajčice i kozica
30 min12345 -
Recept tjedna
Juneći gulaš s krumpirom
1 h12345 -
Recept mjeseca
Salata od pečenog slanutka s feta sirom
30 min12345