Oprez s ostacima! 6 znakova koji upućuju da je hrana pokvarena
Koliko god mrzili baciti ukusnu hranu koju ste pripremili ili voće i povrće koje vam stoji već neko vrijeme, ponekad se zaista moramo rastati od njih. Spremanje ostataka hrane je sjajan način da planirate svoje obroke unaprijed i izbjegnete bacanje hrane, ali trebate biti svjesni da se svaka od tih kulinarskih kreacija može pokvariti. U nedostatku vidljivog roka trajanja u obliku datuma na pakiranju, ponekad je potrebno malo istraživanja kako biste utvrdili jesu li ostatci koje imate u hladnjaku i dalje dobri za konzumaciju. U nastavku pročitajte nekoliko jednostavnih načina za prepoznavanje hrane koja je vidjela bolje dane.
Ljigavi film
Ako je meso koje ste pekli za neki prethodni ručak ili blagdansko pečenje glatko na dodir ili ima čudan sjaj, vjerojatno je vrijeme da ga bacite. Povrće također može postati žrtva sluzi od kvarenja. Dakle, ako salata izgleda mokro, ne biste je trebali jesti.
Vidljiva plijesan
Iako izgleda prilično ružno, plijesan je vjerojatno najlakši način da saznate jesu li vaši ostaci pokvareni. Male spore se mogu pojaviti i brzo proširiti tijekom procesa kvarenja. Osim površine hrane, svakako zavirite i na donju stranu jer se i ondje mogu skrivati. Plijesan je lukava i može se sakriti na dnu plastičnih posuda ili staklenih tegli.
Hrana je promijenila boju
Neke namirnice, poput avokada, će prirodno promijeniti boju kada su izložene zraku. No ako su jela nekad jarkih boja izblijedjela ili su dobila zelenkastu nijansu, vrijeme je da im kažete zbogom.
Ima čudan miris
Nije najugodniji način da procijenite je li se hrana pokvarila, ali ako sve izgleda u redu, a još uvijek niste sigurni, probajte. Ako miriše užeglo ili oporo, ili na neki drugi način čudnije nego kad ga stavite u hladnjak na neko kratko vrijeme, bolje je ne riskirati.
Čudna tekstura
Ako se čini da je sve u redu, ali još uvijek sumnjate, možete provjeriti teksturu hrane. Ako se hrana neobično ulegla ili su se ostaci tjestenine spojili, trebali biste ih baciti.
Smrznuti ostaci imaju mraz
Ako ostatke hrane spremate na dulje vrijeme, ipak biste ih trebali provjeriti prije nego što se odmrznu. Mraz i kristali leda ne znače nužno da je hrana nejestiva, ali će njezin okus i tekstura vrlo vjerojatno biti promijenjeni.
Vezani sadržaj:
- Smije li se meso nakon odmrzavanja ponovno zamrznuti?
-
Odmrzavanje piletine: što trebate, a što nikada ne smijete raditi
-
13 namirnica bogatih nutrijentima koje trebate uvrstiti u prehranu
Najnovije
Najčitanije
-
Recept dana
Salata od mahuna, rajčice i kozica
30 min12345 -
Recept tjedna
Wok od junetine, mahuna, paprike i...
30 min12345 -
Recept mjeseca
Salata od pečenog slanutka s feta sirom
30 min12345