Austrijski desert Kaiserschmarrn

Austrijski desert Kaiserschmarrn

Austrijski desert Kaiserschmarrn
  • Objavljeno: Utorak, 26.02.2019.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:
Kaiserschmarrn (Kajzeršmarn ili carski drobljenac) je autohtoni austrijski desert sličan palačinkama. Obožavao ga je i sam car Franjo Josip uz kojega se veže nastanak ovog jela.
Izvor slike: 123RF
Vrijeme pripreme: 10 min Ocjena recepta:
12345
Težina recepta:
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5

Sastojci

  • 3 žlice šećera
  • 2 žlice maslaca
  • 80 g višenamjenskog brašna
  • 120 ml mlijeka
  • 1 žlica praška za pecivo
  • 2 jaja
  • prstohvat soli
  • 2 žlice soka od limuna
  • pola naribane korice limuna
  • manja šaka badema (nasjeckanih)
  • manja šaka grožđica
  • šećer u prahu

Priprema

  1. Odvojite žumanjke i bjelanjke.
  2. Bjelanjke pomoću ručnog miksera istucite u snijeg
  3. U veliku zdjelu dodajte 2/3 šećera, brašno, prašak za pecivo, žumanjke, mlijeko, limunovu koricu i sok od limuna. Sve dobro pomiješajte dok smjesa ne postane glatka.
  4. U smjesu pažljivo umiješajte snijeg od bjelanjaka.
  5. U tavi na srednjoj vatri rastopite polovicu maslaca.
  6. Na tavu dodajte smjese toliko da pokrije dno, a da palačinka ne bude predebela.
  7. Poklopite tavu, te pecite oko 4 minute dok donja strana palačinke poprimi zlatno-smeđu boju.
  8. Okrenite palačinku, te ju natrgajte na komade pomoću dvije vilice (pazite pritom da ne oštetite tavu). Zatim prebacite palačinku na tanjur.
  9. Ostatak maslaca i šećera stavite u tavu u kojoj se pekla palačinka, te dodajte bademe i grožđice. Karamelizirajte na srednjoj vatri najviše 1 minutu, a zatim posipajte preko palačinke.
  10. Ukrasite šećerom u prahu.
Provjerite nutritivnu vrijednost namirnica
Provjerite nutritivnu vrijednost namirnica Provjerite

Vezani recepti

Popularni recepti

Preporučeni recepti