Banana kruh s tikvicama

Banana kruh s tikvicama

Banana kruh s tikvicama
  • Objavljeno: Srijeda, 19.07.2023.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:
Laganija alternativa običnom banana kruhu.
Izvor slike: 123RF
Vrijeme pripreme: 1:10h Ocjena recepta:
12345
Težina recepta:
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5

Sastojci

  • 150 g naribane tikvice 
  • 200 g zrelih banana (otprilike 2 do 3 banane)
  • 115 g omekšanog maslaca ili biljnog ulja po izboru
  • 100 g smeđeg šećera
  • 100 g bijelog šećera
  • 2 jaja
  • 5 ml vanilin ekstrakta
  • 250 g univerzalnog brašna
  • 5 g praška za pecivo
  • 5 g sode bikarbone
  • 3 g soli
  • 3 g cimeta
  • Prstohvat muškatnog oraščića (opcionalno)
  • 50 g nasjeckanih oraha ili lješnjaka (opcionalno)

Ovaj neodoljiv i sočan banana kruh sadrži i dodatak ribanih tikvica. Tikvice su izuzetno zdravo povrće bogato antioksidansima, vitaminima A i C te mineralima poput kalija i magnezija. Osim toga, niskokalorične su i bogate vlaknima, što pomaže u održavanju zdrave probave, regulaciji razine šećera u krvi te olakšavanju gubitka tjelesne težine.

Priprema

  1. Zagrijte pećnicu na 180°C. Pripremite kalup za kruh tako što ćete ga premazati maslacem ili obložiti papirom za pečenje.

  2. Naribajte tikvicu i ocijedite je od viška tekućine. Koristite čistu kuhinjsku krpu ili papirnate ručnike kako biste to učinili.

  3. U velikoj zdjeli, vilicom zgnječite zrele banane. Dodajte maslac (ili biljno ulje) i šećere pa miješajte dok ne dobijete glatku smjesu.

  4. U smjesu s bananama dodajte jaja i vanilin ekstrakt te dobro promiješajte.

  5. U drugoj zdjeli pomiješajte univerzalno brašno, prašak za pecivo, sodu bikarbonu, sol, cimet i muškatni oraščić (po želji).

  6. Postupno dodajte suhe sastojke u mokre sastojke, miješajući dok se sve dobro ne sjedini.

  7. Na kraju dodajte naribanu tikvicu i nasjeckane orahe ili lješnjake te lagano promiješajte.

  8. Smjesu ulijte u pripremljeni kalup za kruh.

  9. Kruh pecite u pećnici prethodno zagrijanoj na 180°C oko 50-60 minuta ili dok čačkalica koju umetnete u sredinu kruha ne izađe čista.

  10. Izvadite kruh iz pećnice i ostavite ga da se ohladi u kalupu nekoliko minuta, a zatim ga pažljivo izvadite na rešetku da se potpuno ohladi prije posluživanja.

Preuzmite CentarZdravlja vodič

Isprobajte ove ukusne i sočne poslastice s tikvicama

Slanjem vodiča na odabranu e-mail adresu suglasni ste sa prijavom na CentarZdravlja newsletter.

Provjerite nutritivnu vrijednost namirnica
Provjerite nutritivnu vrijednost namirnica Provjerite

Vezani recepti

Popularni recepti

Preporučeni recepti