Bijela torta s vinom
Ova izvrsna bijela torta s grožđem sadrži i malu količinu vina, koje daje osvježavajući i bogati jesenski okus!
Izvor slike: Depositphotos
Vrijeme pripreme: 2:30h
Težina recepta:
- 1
- 2
- 3
- 4
- 5
Sastojci
Tijesto
- 150 g maslaca
- 130 g meda
- 5 žumanjaka
- 2 bjelanjka
- 150 g višenamjenskog brašna
- 100 g maka
- 1 žličica praška za pecivo
Krema
- 4 žličice želatine
- 3 dl bijelog vina
- 200 g vrhnja za šlag
- 300 g grožđa (miješano bijelog i crnog ili po želji)
- 40 g pistacija (po želji)
Priprema
- U posudi izmiješajte maslac, 100 g meda i žumanjak dok ne dobijete kremastu smjesu. U drugoj posudi umutite bjelanjke i ostatak meda dok ne postanu čvrsti. U trećoj posudi izmiješajte brašno, mak i prašak za pecivo.
- Smjesu od brašna dodajte u žumanjke pa dobro izmiješajte. Zatim dodajte po malo bjelanjka i neprestano miješajte. Kad se formira glatka smjesa, prebacite ju u posudu za pečenje na koju ste prethodno stavili papir za pečenje i pecite sat vremena na 170°C.
- Za to vrijeme napravite kremu. Pomiješajte želatinu s polovinom vina i zagrijte na laganoj vatri dok se ne rastopi. Dodajte ostatak vina, izmiješajte i stavite u hladnjak. Dok se hladi, istucite vrhnje za šlag i na kraju dodajte ohlađeni žele i izmiješajte.
- Kad izvadite tortu, ostavite da se hladi na sobnoj temperaturi. Operite grožđe, po želji maknite koštice, i narežite ga na pola. Ako koristite pistacije, narežite ih na sitne komadiće i dodajte u kremu, a malo možete ostaviti i za dekoraciju.
- Ohlađenu tortu izrežite vodoravno na 2 jednaka dijela. Na prvi dio stavite polovicu kremu pa razbacajte većinu narezanih komadića grožđa. Zatim stavite drugi dio tijesta, dodajte kremu na cijelu dužinu i ukrasite s ostatkom grožđa, mrvicama pistacija ili po želji. Prije posluživanja stavite u hladnjak na barem 2-3 sata.
Provjerite nutritivnu vrijednost namirnica
Provjerite
Vezani recepti
-
-
DesertiTorta od mrkve i meda1:30h12345
-
DesertiČokoladni kolač s datuljama i orasima1 h12345
-
Deserti
-
DesertiTorta od sira sa smokvama1 h12345
-
DesertiKolač od trešanja i cimeta1 h12345
Popularni recepti
-
Jela od mesaSendvič torta od mortadele i sira15 min12345
-
Jela od mesaSendviči s parizerom, kajganom i svježim povrćem15 min12345
-
Jela od mesa
-
Jela od mesaSalata s trajnom salamom, mozzarellom i rajčicama15 min12345
-
Deserti
-
SalateSalata od pečenog slanutka s feta sirom30 min12345