Blagdanski pužići s makom i cimetom

Baš onakvi kakve su naše bake pravile, ali ipak malo drugačiji – s medenom kremom od kakaa dobiju neku skroz posebnu notu. Mirisom nas podsjećaju na djetinjstvo.
Izvor slike: Olja Brkljač – Olja’s Kitchen
Vrijeme pripreme: 1:45h
Težina recepta:
- 1
- 2
- 3
- 4
- 5
Sastojci
- 600 g bijelog brašna
- 1 žličica soli
- 5 žličica šećera (za tijesto)
- 1 kvasac
- 3 jaja
- 4 dcl mlijeka
- 100 g maslaca
- 200 g mljevenog maka
- 180 g šećera (za smjesu od maka)
- 2 žlice cimeta
- 2 žlice Letifico medene kreme od kakaa
- 200 g šećera (za smjesu od cimeta)
- 120 g maslaca
- 150 g šećer (za maslac)
- 3 dcl mlijeka
- 150 g šećer (za preljev)
Priprema
- U posudu stavite 600 g brašna, 1 žličicu soli i 5 žlica šećera te izmiješajte.
- Kvasac otopite u 2 dcl mlakog mlijeka i kada se digne dodajte u smjesu od brašna.
- Zatim u istu tu smjesu dodajte 2 žumanjka i jedno cijelo jaje.
- Maslac otopite u 2 dcl toplog mlijeka i dodajte u smjesu od brašna, po potrebi.
- Zamijesite tijesto tako da se odvaja od posude. Tijesto ne smije biti niti previše mekano niti pretvrdo.
- Kada ste tijesto zamijesili premažite ga s uljem da se ne uhvati kora, te ga prekrijete s kuhinjskom krpom. Ostavite da odstoji 30 min na toplom mjestu.
- Opet ga premijesite i ostavite da se diže 30 min.
Za to vrijeme napravite smjesu za punjenje
- U jednu zdjelicu dodajte 200 g mljevenog maka i 180 g šećera, a u drugu grožđice odstajale u rumu, 2 žlice Letifico medene kreme od kakaa, 2 žlice cimeta i 200 g šećera.
- Kada se tijesto digne stavite ga na pobrašnjenu podlogu i razvaljajte na 1 cm.
- Razradite 120 g maslaca sa 150 g šećera da bude pjenast i namažite preko razvijenoga tijesta. Zatim na to tijesto stavite smjesu od maka i cimeta.
- Zarolajte tijesto. Kada rolate tijesto lagano ga povucite prema sebi bez velikog pritiskanja.
- Zarolano tijesto režite nožem u pužiće širine 2 cm.
- Nakon rezanja ostavite pužiće da se dignu cca 20 min.
- Za to vrijeme zagrijte pećnicu na 180 stupnjeva i pecite 30 minuta.
- Pred kraj pečenja zagrijte 3 dcl mlijeka i otopite u njemu 150 g šećera.
- Pužiće izvadite iz pećnice i prelijte svaki s 3 žlice mlijeka.
- Vratite nazad u pećnicu na 10 min.
- Kada su gotovi, izvadite ih iz pećnice i poslužite.
Dobar tek!
Provjerite nutritivnu vrijednost namirnica

Vezani recepti
-
-
DesertiKolačići od badema i cimeta25 min12345
-
DesertiCimet rolice1:30h12345
-
DesertiPraline s karamelom50 min12345
-
Deserti
-
DesertiNeodoljiva vruća čokolada by Jamie Oliver20 min12345
Popularni recepti
-
Vegetarijanska prehranaPljeskavice od cvjetače i brokule30 min12345
-
Vegetarijanska prehranaGrčki omlet15 min12345
-
Vegetarijanska prehranaPrženi slanutak - ukusna i zdrava grickalica40 min12345
-
SalateSalata od tune i graha15 min12345
-
Jela bez glutenaČokoladni kolač bez brašna1 h12345
-
Kruh i peciva