Brze i jednostavne fritule
- 1
- 2
- 3
- 4
- 5
Sastojci
- 350 g brašna
- 2 jaja
- 200 ml tekućeg jogurta
- 1 vanilin šećer
- 1 prašak za pecivo
- 3 žlice šećera
- prstohvat soli
- 1 jušna žlica rakije/ruma
- kokosovo ulje
Priprema fritula
- Pomiješajte brašno s praškom za pecivo.
- U drugoj posudi izmutite jaja sa šećerom, dodajte prstohvat soli, vanilin šećer, rum ili rakiju te jogurt.
- Miješajte dok ne dobijete glatku i ujednačenu smjesu.
- U loncu zagrijte ulje (minimalno 2 cm ulja).
- Smjesu grabite žlicom i stavljajte u vruće ulje.
- Fritule su gotove kada poprime zlatnu boju s obje strane.
- Servirajte uz otopljenu čokoladu i sa šećerom u prahu.
Fritule su poznate kao poslastica koja se priprema u Istri, Dalmaciji i Kvarnerskom primorju. Postale su toliko popularne da su neizostavni dio svake adventske ponude, priprema im je jednostavna, a okus sočan. Postojne brojne teorije o zemlji porijekla fritula, no zapravo niti jedna nije potvrđena. Vjeruje se kako je Venecija domovina fritula koje su bile ujedno i nacionalna slastica Mletačke države. U to doba su se pripremale za vrijeme karnevala, a pekle su se u takozvanim fritolerama, malim drvenim kućicama koje su bile postavljene na ulicama i trgovima Serenissime. Kako je velik dio naše obale spadao pod mletačku vlast, ne iznenađuje činjenica da su se fritule radile i kod nas. U Istri i Primorju je običaj pripremati ih u danima posta i Badnjaka.
Pripremate li ih i vi u prosincu?
Vezani recepti
-
-
DesertiSočne i mekane germknedle1:30h12345
-
DesertiBožićni kuglof3 h12345
-
DesertiSočna božićna torta s prošekom1:20h12345
-
DesertiBožićni keksi od brusnica35 min12345
-
DesertiBožićne čokoladne kuglice s rižom35 min12345
Popularni recepti
-
Jela od mesaSendvič torta od mortadele i sira15 min12345
-
Jela od mesaSendviči s parizerom, kajganom i svježim povrćem15 min12345
-
Jela od mesa
-
Jela od mesaSalata s trajnom salamom, mozzarellom i rajčicama15 min12345
-
Deserti
-
SalateSalata od pečenog slanutka s feta sirom30 min12345