Brze i jednostavne fritule
- Objavljeno: Petak, 17.12.2021.
Sastojci
- 350 g brašna
- 2 jaja
- 200 ml tekućeg jogurta
- 1 vanilin šećer
- 1 prašak za pecivo
- 3 žlice šećera
- prstohvat soli
- 1 jušna žlica rakije/ruma
- kokosovo ulje
Priprema fritula
- Pomiješajte brašno s praškom za pecivo.
- U drugoj posudi izmutite jaja sa šećerom, dodajte prstohvat soli, vanilin šećer, rum ili rakiju te jogurt.
- Miješajte dok ne dobijete glatku i ujednačenu smjesu.
- U loncu zagrijte ulje (minimalno 2 cm ulja).
- Smjesu grabite žlicom i stavljajte u vruće ulje.
- Fritule su gotove kada poprime zlatnu boju s obje strane.
- Servirajte uz otopljenu čokoladu i sa šećerom u prahu.
Fritule su poznate kao poslastica koja se priprema u Istri, Dalmaciji i Kvarnerskom primorju. Postale su toliko popularne da su neizostavni dio svake adventske ponude, priprema im je jednostavna, a okus sočan. Postojne brojne teorije o zemlji porijekla fritula, no zapravo niti jedna nije potvrđena. Vjeruje se kako je Venecija domovina fritula koje su bile ujedno i nacionalna slastica Mletačke države. U to doba su se pripremale za vrijeme karnevala, a pekle su se u takozvanim fritolerama, malim drvenim kućicama koje su bile postavljene na ulicama i trgovima Serenissime. Kako je velik dio naše obale spadao pod mletačku vlast, ne iznenađuje činjenica da su se fritule radile i kod nas. U Istri i Primorju je običaj pripremati ih u danima posta i Badnjaka.
Pripremate li ih i vi u prosincu?