Buhtle s marmeladom od marelice
Starinski recept za buhtle mekane i drugi dan.
Izvor slike: Canva
Vrijeme pripreme: 2 h
Težina recepta:
- 1
- 2
- 3
- 4
- 5
Sastojci
Za tijesto:
- 500 g glatkog brašna
- 250 ml mlakog mlijeka
- 80 g šećera
- 80 g maslaca (sobne temperature)
- 2 jaja
- 20 g svježeg kvasca (ili 7 g suhog kvasca)
- 1 žličica ekstrakta vanilije
- prstohvat soli
Za punjenje:
- marmelada od marelice (količina po želji, oko 200 g bi trebalo biti dovoljno)
Za premazivanje:
- 50 g rastopljenog maslaca
- šećer u prahu za posipanje
Priprema:
- Ako koristite svježi kvasac, u manju zdjelicu stavite kvasac, žličicu šećera i malo mlakog mlijeka. Ostavite da odstoji 10-ak minuta dok se ne zapjeni. Ako koristite suhi kvasac, ovaj korak možete preskočiti i dodati kvasac direktno u brašno.
- Za pripremu tijesta u veliku zdjelu prosijte brašno. Dodajte šećer, prstohvat soli i vaniliju. U sredini napravite udubinu i u nju dodajte jaja sobne temperature, mlako mlijeko i zapjenjeni kvasac (ako koristite svježi kvasac).
- Počnite mijesiti tijesto. Postupno dodavajte omekšali maslac i mijesite dok ne dobijete glatko i elastično tijesto.
- Prekrijte zdjelu čistom kuhinjskom krpom i ostavite tijesto da se diže na toplom mjestu oko sat-sat i pol, ili dok se ne udvostruči u volumenu.
- Kada se tijesto udvostruči, premijesite ga na lagano pobrašnjenoj površini. Podijelite tijesto na jednake dijelove (20-24 komada). Svaki dio spljoštite u mali krug, stavite žličicu marmelade u sredinu, pa pažljivo zatvorite i oblikujte kuglicu.
- Kuglice slažite u namašćen ili papirom za pečenje obložen kalup, ostavljajući malo prostora između svake buhtle jer će još narasti tijekom pečenja. Prekrijte krpom i ostavite ih da se dižu još 20-ak minuta.
- Zagrijte pećnicu na 180 °C. Premažite buhtle rastopljenim maslacem prije pečenja. Pecite ih u zagrijanoj pećnici 25-30 minuta ili dok ne dobiju lijepu zlatno-smeđu boju.
- Kada su buhtle pečene, izvadite ih iz pećnice i još vruće premažite preostalim rastopljenim maslacem. Po želji pospite šećerom u prahu prije posluživanja.
Vezani sadržaj:
Provjerite nutritivnu vrijednost namirnica
Provjerite
Vezani recepti
-
-
DesertiKlasične oblatne prema bakinom receptu30 min12345
Popularni recepti
-
DesertiČokoladni kolač s datuljama i orasima1 h12345
-
Jela od mesaSendvič torta od mortadele i sira15 min12345
-
Jela od mesaSendviči s parizerom, kajganom i svježim povrćem15 min12345
-
Jela od mesa
-
Jela od mesaSalata s trajnom salamom, mozzarellom i rajčicama15 min12345
-
Deserti