Buhtle s marmeladom od marelice

Buhtle s marmeladom od marelice

Buhtle s marmeladom od marelice
  • Objavljeno: Srijeda, 12.06.2024.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:
Starinski recept za buhtle mekane i drugi dan.
Izvor slike: Canva
Vrijeme pripreme: 2 h Ocjena recepta:
12345
Težina recepta:
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5

Sastojci

Za tijesto:

  • 500 g glatkog brašna
  • 250 ml mlakog mlijeka
  • 80 g šećera
  • 80 g maslaca (sobne temperature)
  • 2 jaja
  • 20 g svježeg kvasca (ili 7 g suhog kvasca)
  • 1 žličica ekstrakta vanilije
  • prstohvat soli

Za punjenje:

  • marmelada od marelice (količina po želji, oko 200 g bi trebalo biti dovoljno)

Za premazivanje:

  • 50 g rastopljenog maslaca
  • šećer u prahu za posipanje

Priprema:

  1. Ako koristite svježi kvasac, u manju zdjelicu stavite kvasac, žličicu šećera i malo mlakog mlijeka. Ostavite da odstoji 10-ak minuta dok se ne zapjeni. Ako koristite suhi kvasac, ovaj korak možete preskočiti i dodati kvasac direktno u brašno.
  2. Za pripremu tijesta u veliku zdjelu prosijte brašno. Dodajte šećer, prstohvat soli i vaniliju. U sredini napravite udubinu i u nju dodajte jaja sobne temperature, mlako mlijeko i zapjenjeni kvasac (ako koristite svježi kvasac).
  3. Počnite mijesiti tijesto. Postupno dodavajte omekšali maslac i mijesite dok ne dobijete glatko i elastično tijesto.
  4. Prekrijte zdjelu čistom kuhinjskom krpom i ostavite tijesto da se diže na toplom mjestu oko sat-sat i pol, ili dok se ne udvostruči u volumenu.
  5. Kada se tijesto udvostruči, premijesite ga na lagano pobrašnjenoj površini. Podijelite tijesto na jednake dijelove (20-24 komada). Svaki dio spljoštite u mali krug, stavite žličicu marmelade u sredinu, pa pažljivo zatvorite i oblikujte kuglicu.
  6. Kuglice slažite u namašćen ili papirom za pečenje obložen kalup, ostavljajući malo prostora između svake buhtle jer će još narasti tijekom pečenja. Prekrijte krpom i ostavite ih da se dižu još 20-ak minuta.
  7. Zagrijte pećnicu na 180 °C. Premažite buhtle rastopljenim maslacem prije pečenja. Pecite ih u zagrijanoj pećnici 25-30 minuta ili dok ne dobiju lijepu zlatno-smeđu boju.
  8. Kada su buhtle pečene, izvadite ih iz pećnice i još vruće premažite preostalim rastopljenim maslacem. Po želji pospite šećerom u prahu prije posluživanja.

Vezani sadržaj:

Provjerite nutritivnu vrijednost namirnica
Provjerite nutritivnu vrijednost namirnica Provjerite

Vezani recepti

Popularni recepti

Preporučeni recepti