Fantom iz opere

Fantom iz opere

Fantom iz opere
  • Objavljeno: Četvrtak, 07.02.2013.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:
Ovaj kolač će zavesti i one koji nisu ljubitelji čokolade!
Vrijeme pripreme: 2 h Ocjena recepta:
12345
Težina recepta:
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5

Sastojci

Biskvit

  • 5 cijelih jaja + 1 žumance
  • 130g šećera u prahu
  • 160g lješnjakovog brašna
  • 40g kakaa
  • 60g višenamjenskog brašna
  • 1/2 žličice praška za pecivo
  • 1/4 žličice soli
  • 40ml biljnog ulja
  • 3 bjelanjaka
  • 30g šećera u prahu
  • 1 žličica kukuruznog brašna
  • Krema
    • 1 l mlijeka
    • 100 g tamne čokolade
    • 100 g gustina
    • 30 g šećera
    • 1 vanilin šećer
    • 250 g maslaca
    • 250 g šećera u prahu
    • Glazura
      • 300g nasjeckane tamne čokolade
      • 150ml slatkog vrhnja
      • 10g maslaca
      • 3 žlice kave

      Priprema

      U veliku zdjelu dodajte jaja, žumanjak i šećer. Miksajte 7 do 8 minuta. Polako dodajte suhe sastojke i lagano miksajte. Dodajte biljno ulje i opet nastavite lagano miksati dok se sve ne izmiješa.

      Zagrijte pećnicu na 175°C. Namastite i pobrašnite lim za pečenje dimenzija 25 x 25 cm.

      U odvojenoj zdjeli pjenasto umiksajte bjelanjke. Postupno dodajte šećer i miksajte dok bjelanjci ne dobiju meke vrhove. Sada dodajte kukuruzno brašno i nastavite miksati dok se sve dobro ne izmiješa.

      Dodajte bjelanjke u tijesto i dobro izmiješajte.

      Ulijte tijesto u namašćen i pobrašnjen lim za pečenje i pecite u zagrijanoj pećnici 35 do 40 minuta.

      Kada se ohladi, izrežite kolač na 4 biskvita.

      Krema

      U 150 ml hladnog mlijeka umiješajte šećer, vanilin šećer i gustin. Ostatak mlijeka zagrijte i u njemu otopite čokoladu. Kad mlijeko prokuha, dodajte smjesu s gustinom i kuhajte 2 do 3 minute uz stalno miješanje. Kremu ohladite, a za to vrijeme izmiksajte maslac i šećer u prahu. Dodajte smjesu u kremu.

      Glazura

      Zagrijte slatko vrhnje. Dodajte nasjeckanu čokoladu i maslac. Miješajte smjesu dok se svi komadići čokolade ne otope i krema ne postane glatka i gusta. Dodajte kavu i dobro izmiješajte. Neka se ohladi na sobnoj temperaturi za kasniju upotrebu.

      Stavite jedan dio biskvita i preko njega ravnomjerno stavite pola kreme. Stavite drugi sloj kolača preko kreme. Zatim stavite 1/4 glazure ravnomjerno na biskvit. Preko toga stavite 3 sloj biskvita i opet ravnomjerno stavite drugu polovicu kreme.

      Posljednji dio biskvita i cijeli kolač premažite glazurom. Ohladite 30 minuta u hladnjaku prije posluživanja.

Provjerite nutritivnu vrijednost namirnica
Provjerite nutritivnu vrijednost namirnica Provjerite

Vezani recepti

Popularni recepti

Preporučeni recepti

CentarZdravlja ne pruža medicinske savjete, dijagnoze ili tretmane, molimo pročitajte uvjete korištenja.
Povratak na vrh stranice