Fantom iz opere
- 1
- 2
- 3
- 4
- 5
Sastojci
Biskvit
- 5 cijelih jaja + 1 žumance
- 130g šećera u prahu
- 160g lješnjakovog brašna
- 40g kakaa
- 60g višenamjenskog brašna
- 1/2 žličice praška za pecivo
- 1/4 žličice soli
- 40ml biljnog ulja
- 3 bjelanjaka
- 30g šećera u prahu
- 1 žličica kukuruznog brašna
- Krema
- 1 l mlijeka
- 100 g tamne čokolade
- 100 g gustina
- 30 g šećera
- 1 vanilin šećer
- 250 g maslaca
- 250 g šećera u prahu
- Glazura
- 300g nasjeckane tamne čokolade
- 150ml slatkog vrhnja
- 10g maslaca
- 3 žlice kave
Priprema
U veliku zdjelu dodajte jaja, žumanjak i šećer. Miksajte 7 do 8 minuta. Polako dodajte suhe sastojke i lagano miksajte. Dodajte biljno ulje i opet nastavite lagano miksati dok se sve ne izmiješa.
Zagrijte pećnicu na 175°C. Namastite i pobrašnite lim za pečenje dimenzija 25 x 25 cm.
U odvojenoj zdjeli pjenasto umiksajte bjelanjke. Postupno dodajte šećer i miksajte dok bjelanjci ne dobiju meke vrhove. Sada dodajte kukuruzno brašno i nastavite miksati dok se sve dobro ne izmiješa.
Dodajte bjelanjke u tijesto i dobro izmiješajte.Ulijte tijesto u namašćen i pobrašnjen lim za pečenje i pecite u zagrijanoj pećnici 35 do 40 minuta.
Kada se ohladi, izrežite kolač na 4 biskvita.Krema
U 150 ml hladnog mlijeka umiješajte šećer, vanilin šećer i gustin. Ostatak mlijeka zagrijte i u njemu otopite čokoladu. Kad mlijeko prokuha, dodajte smjesu s gustinom i kuhajte 2 do 3 minute uz stalno miješanje. Kremu ohladite, a za to vrijeme izmiksajte maslac i šećer u prahu. Dodajte smjesu u kremu.
Glazura
Zagrijte slatko vrhnje. Dodajte nasjeckanu čokoladu i maslac. Miješajte smjesu dok se svi komadići čokolade ne otope i krema ne postane glatka i gusta. Dodajte kavu i dobro izmiješajte. Neka se ohladi na sobnoj temperaturi za kasniju upotrebu.Stavite jedan dio biskvita i preko njega ravnomjerno stavite pola kreme. Stavite drugi sloj kolača preko kreme. Zatim stavite 1/4 glazure ravnomjerno na biskvit. Preko toga stavite 3 sloj biskvita i opet ravnomjerno stavite drugu polovicu kreme.
Posljednji dio biskvita i cijeli kolač premažite glazurom. Ohladite 30 minuta u hladnjaku prije posluživanja.
Vezani recepti
-
-
DesertiKolač od banane, oraha i čokolade1:20h12345
-
DesertiČokoladni kolač s datuljama i orasima1 h12345
-
DesertiŠvedski čokoladni kolač45 min12345
-
DesertiČokoladne chia kocke35 min12345
-
DesertiČokoladni brownie kolač50 min12345
Popularni recepti
-
Jela od mesaSendvič torta od mortadele i sira15 min12345
-
Jela od mesaSendviči s parizerom, kajganom i svježim povrćem15 min12345
-
Jela od mesa
-
Jela od mesaSalata s trajnom salamom, mozzarellom i rajčicama15 min12345
-
Deserti
-
SalateSalata od pečenog slanutka s feta sirom30 min12345