Galette s jagodama

Galetta je francusko jelo koje se priprema kao otvorena pita bez kalupa. Galette možete pripremiti s raznim nadjevima, a mi smo se danas odlučili na slatku verziju s jagodama.

Sastojci

  • 170 g brašna
  • prstohvat soli
  • 110 g hladnog maslaca
  • 4 žlice hladne vode
  • 700 g jagoda
  • 70 g šećera
  • 1 žlica kukuruznog škroba
  • 1 žlica balzamičkog octa
  • 1 jaje

Priprema galette s jagodama

1. U zdjeli pomiješajte brašno, sol i 2 žlice šećera (ostatak šećera ostavite sa strane). Dodajte maslac i mijesite rukama dok se maslac ne raspadne. Zatim dodajte jednu po jednu žlicu vode dok mijesite tijesto. Nastavite mijesiti dok ne dobijete kompaktno tijesto.

2. Tijesto oblikujte u kuglu, zamotajte u plastičnu foliju i ostavite u frižideru oko 30 minuta.

3. Za to vrijeme pripremite nadjev tako što ćete u velikoj zdjeli pomiješati jagode narezane na četvrtine, ostatak šećera, škrob i balzamički ocat. Sve dobro promiješajte i ostavite sa strane.

4. Uključite pećnicu da se zagrije na 180 stupnjeva.

5. Tijesto izvadite iz frižidera i razvaljajte na pobrašnjenoj podlozi.

6. Zatim tijesto premjestite na lim koji ste obložili papirom za pečenje. Pomoću žlice rasporedite smjesu s jagodama po sredini tijesta, ostavljajući oko 3 cm rubova prazno. Rubove tijesta preklopite prema sredini.

7. Razmućenim jajetom premažite rubove tijesta.

8. Pecite oko 30 minuta, odnosno dok rubovi tijesta ne dobiju zlatno smeđu boju. Izvadite iz pećnice i ostavite da se ohladi na sobnoj temperaturi.


POSJETI CENTARZDRAVLJA.HR
CentarZdravlja ne pruža medicinske savjete, dijagnoze ili tretmane, molimo pročitajte uvjete korištenja.
Partnerski portali