Galette s jagodama
- Objavljeno: Četvrtak, 03.06.2021.
Sastojci
- 170 g brašna
- prstohvat soli
- 110 g hladnog maslaca
- 4 žlice hladne vode
- 700 g jagoda
- 70 g šećera
- 1 žlica kukuruznog škroba
- 1 žlica balzamičkog octa
- 1 jaje
Priprema galette s jagodama
1. U zdjeli pomiješajte brašno, sol i 2 žlice šećera (ostatak šećera ostavite sa strane). Dodajte maslac i mijesite rukama dok se maslac ne raspadne. Zatim dodajte jednu po jednu žlicu vode dok mijesite tijesto. Nastavite mijesiti dok ne dobijete kompaktno tijesto.
2. Tijesto oblikujte u kuglu, zamotajte u plastičnu foliju i ostavite u frižideru oko 30 minuta.
3. Za to vrijeme pripremite nadjev tako što ćete u velikoj zdjeli pomiješati jagode narezane na četvrtine, ostatak šećera, škrob i balzamički ocat. Sve dobro promiješajte i ostavite sa strane.
4. Uključite pećnicu da se zagrije na 180 stupnjeva.
5. Tijesto izvadite iz frižidera i razvaljajte na pobrašnjenoj podlozi.
6. Zatim tijesto premjestite na lim koji ste obložili papirom za pečenje. Pomoću žlice rasporedite smjesu s jagodama po sredini tijesta, ostavljajući oko 3 cm rubova prazno. Rubove tijesta preklopite prema sredini.
7. Razmućenim jajetom premažite rubove tijesta.
8. Pecite oko 30 minuta, odnosno dok rubovi tijesta ne dobiju zlatno smeđu boju. Izvadite iz pećnice i ostavite da se ohladi na sobnoj temperaturi.