Galette sa šljivama
- 1
- 2
- 3
- 4
- 5
Sastojci
- 170 g brašna
- prstohvat soli
- 110 g hladnog maslaca
- 4 žlice hladne vode
- 700 g šljiva
- 70 g šećera
- 1 žlica kukuruznog škroba
- 1 žlica balzamičkog octa
- 1 jaje
Galette je jednostavno francusko jelo koje se priprema kao otvorena pita bez kalupa. Može se pripremiti s raznim nadjevima, od slanih do slatkih, a najpopularnije verzije su s rajčicama, jagodama, marelicama i - šljivama.
Priprema
1. U zdjeli pomiješajte brašno, sol i 2 žlice šećera (ostatak šećera ostavite sa strane). Dodajte maslac i mijesite rukama dok se maslac ne raspadne. Zatim dodajte jednu po jednu žlicu vode dok mijesite tijesto. Nastavite mijesiti dok ne dobijete kompaktno tijesto.
2. Tijesto oblikujte u kuglu, zamotajte u plastičnu foliju i ostavite u frižideru oko 30 minuta.
3. Za to vrijeme pripremite nadjev tako što ćete u velikoj zdjeli pomiješati narezane šljive, ostatak šećera, škrob i balzamički ocat. Sve dobro promiješajte i ostavite sa strane.
4. Uključite pećnicu da se zagrije na 180 stupnjeva.
5. Tijesto izvadite iz frižidera i razvaljajte na pobrašnjenoj podlozi.
6. Zatim tijesto premjestite na lim koji ste obložili papirom za pečenje. Pomoću žlice rasporedite smjesu sa šljivama po sredini tijesta, ostavljajući oko 3 cm rubova prazno. Rubove tijesta preklopite prema sredini.
7. Razmućenim jajetom premažite rubove tijesta.
8. Pecite oko 30 minuta, odnosno dok rubovi tijesta ne dobiju zlatno smeđu boju. Izvadite iz pećnice i ostavite da se ohladi na sobnoj temperaturi.
Vezani recepti
Popularni recepti
-
DesertiČokoladni kolač s datuljama i orasima1 h12345
-
Jela od mesaSendvič torta od mortadele i sira15 min12345
-
Jela od mesaSendviči s parizerom, kajganom i svježim povrćem15 min12345
-
Jela od mesa
-
Jela od mesaSalata s trajnom salamom, mozzarellom i rajčicama15 min12345
-
Deserti