Galette sa šljivama

Galette sa šljivama

Galette sa šljivama
  • Objavljeno: Srijeda, 09.08.2023.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:
Galette sa šljivama je idealan desert za sve sladokusce, a mogu ga pripremiti čak i oni koji nisu posebno vješti u kuhinji.
Izvor slike: Canva
Vrijeme pripreme: 1 h Ocjena recepta:
12345
Težina recepta:
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5

Sastojci

  • 170 g brašna
  • prstohvat soli
  • 110 g hladnog maslaca
  • 4 žlice hladne vode
  • 700 g šljiva
  • 70 g šećera
  • 1 žlica kukuruznog škroba
  • 1 žlica balzamičkog octa
  • 1 jaje

Galette je jednostavno francusko jelo koje se priprema kao otvorena pita bez kalupa. Može se pripremiti s raznim nadjevima, od slanih do slatkih, a najpopularnije verzije su s rajčicama, jagodama, marelicama i - šljivama.

Priprema

1. U zdjeli pomiješajte brašno, sol i 2 žlice šećera (ostatak šećera ostavite sa strane). Dodajte maslac i mijesite rukama dok se maslac ne raspadne. Zatim dodajte jednu po jednu žlicu vode dok mijesite tijesto. Nastavite mijesiti dok ne dobijete kompaktno tijesto.

2. Tijesto oblikujte u kuglu, zamotajte u plastičnu foliju i ostavite u frižideru oko 30 minuta.

3. Za to vrijeme pripremite nadjev tako što ćete u velikoj zdjeli pomiješati narezane šljive, ostatak šećera, škrob i balzamički ocat. Sve dobro promiješajte i ostavite sa strane.

4. Uključite pećnicu da se zagrije na 180 stupnjeva.

5. Tijesto izvadite iz frižidera i razvaljajte na pobrašnjenoj podlozi.

6. Zatim tijesto premjestite na lim koji ste obložili papirom za pečenje. Pomoću žlice rasporedite smjesu sa šljivama po sredini tijesta, ostavljajući oko 3 cm rubova prazno. Rubove tijesta preklopite prema sredini.

7. Razmućenim jajetom premažite rubove tijesta.

8. Pecite oko 30 minuta, odnosno dok rubovi tijesta ne dobiju zlatno smeđu boju. Izvadite iz pećnice i ostavite da se ohladi na sobnoj temperaturi.

Provjerite nutritivnu vrijednost namirnica
Provjerite nutritivnu vrijednost namirnica Provjerite

Vezani recepti

Popularni recepti

Preporučeni recepti