Irska čokoladna torta
- 1
- 2
- 3
- 4
- 5
Sastojci
- 150g maslaca izrezanog na kockice
- 100g nasjeckane tamne čokolade
- 100g šećera
- 100g smeđeg šećera
- 50g kakaa
- 180 ml irskog viskija Baileys
- 170g višenamjenskog brašna
- 1 1/2 žličica praška za pecivo
- 1/2 žličica sode bikarbone
- 1/2 žličice soli
- 3 jaja
- Glazura
- 200g sitno nasjeckane tamne čokolade
- 200 ml irskog likera Baileys
- 1/4 žličice soli
- 15g maslaca
Priprema
Zagrijte pećnicu na 160°C. Namastite i pobrašnite kalup za pečenje promjera 21 cm.
Pomiješajte brašno, prašak za pecivo, sodu bikarbonu i sol.
Maslac, nasjeckanu čokoladu, šećer, kakao u prahu i Baileys kuhajte na pari uz stalno miješanje dok ne dobijete glatku smjesu. Ostavite da se hladi 10 minuta.
Dodajte jedno po jedno jaje u smjesu s čokoladom i miješajte nakon svakog dodavanja. Dodajte suhe sastojke i sve dobro izmiješajte.
Pecite 40 do 50 minuta. Izvadite kolač iz pećnice i pustite da odstoji oko 15 minuta prije vađenja iz kalupa.
Baileys i sol zagrijevajte dok ne prokuhaju. Prelijte smjesu preko nasjeckane čokolade i pustite da odstoji oko 2 minute. Polako miješajte dok ne dobijete potpuno glatku smjesu. Dodajte maslac i miješajte dok se ne otopi. Ostavite glazuru da se hladi oko 5 minuta.
Premažite ohlađen kolač i uživajte!
Vezani recepti
-
-
DesertiČokoladni kolač s datuljama i orasima1 h12345
-
DesertiŠvedski čokoladni kolač45 min12345
-
DesertiČokoladna mousse torta s trešnjama3 h12345
-
DesertiTorta od čokolade i naranče1:30h12345
-
DesertiCheesecake sa čokoladom i kavom2:30h12345
Popularni recepti
-
Jela od mesaSendvič torta od mortadele i sira15 min12345
-
Jela od mesaSendviči s parizerom, kajganom i svježim povrćem15 min12345
-
Jela od mesa
-
Jela od mesaSalata s trajnom salamom, mozzarellom i rajčicama15 min12345
-
Deserti
-
SalateSalata od pečenog slanutka s feta sirom30 min12345