Kolač od jagoda

- 1
- 2
- 3
- 4
- 5
Jagode, bogate vitaminom C i antioksidansima, kombiniraju se s laganim biskvitom i šlagom od vrhnja, stvarajući uravnotežen desert pogodan za posebne prilike ili svakodnevno uživanje.
Sastojci
- 800 g jagoda
- 5 žlica šećera
- 2 šalice brašna
- 2 žličice praška za pecivo
- 1 / 4 žličice sode bikarbone
- 2 žlice šećera
- 3 / 4 čajne žličice soli
- 1 1 / 2 šalica slatkog vrhnja
- 10 dg bijele čokolade za ukras
Šlag
- 1 1 / 2 šalice ohlađenog slatkog vrhnja
- 3 žlice šećera
- 1 1 / 2 žličice ekstrakta vanilije
- 1 žličica korice limuna
Nutritivne vrijednosti
Nutritivne vrijednosti odnose se na 1 porciju (približno 150 g):
-
Energija: 320 kcal
-
Proteini: 5 g
-
Masti: 18 g
-
Ugljikohidrati: 35 g
-
Vlakna: 3 g
-
Prirodni šećeri: 20 g
Priprema
- Nekoliko jagoda ostavite sa strane, a ostatak razrežite na četvrtine i pomiješajte s 3 žlice šećera. Ušećerene jagode stavite u hladnjak dok ne puste sok, na barem 30 minuta.
- Uključite pećnicu da se zagrije na 200 stupnjeva.
- Pomiješajte brašno, prašak za pecivo, sodu bikarbonu, preostale 2 žlice šećera i sol u srednje velikoj zdjeli. Dodajte vrhnje i miješajte dok ne dobijete glatku smjesu.
- Smjesu stavite u okrugli kalup i pecite 18 do 20 minuta,
- Izvadite biskvit iz kalupa i stavite na stalak da se ohladi malo.
- Zatim biskvit prerežite po sredini tako da dobijete dva manja biskvita.
- Pripremite šlag tako što ćete mikserom istući vrhnje, šećer, vaniliju i koricu limuna.
- Na donji biskvit poredajte jagode, stavite veći dio šlaga, a manji ostavite za ukrašavanje. Poklopite gornjim biskvitom.
- Biskvit zatim ukrasite ostatkom šlaga i jagoda, te posipajte ribanom bijelom čokoladom.
Prijedlog za serviranje
Kolač poslužite ohlađen, ukrašen svježim jagodama i listićima mente. Dodatno ga prelijte topljenom bijelom čokoladom ili voćnim sirupom za dekorativni sjaj. Idealno prati toplu čokoladu, ledeni čaj ili šampanjac za svečane prilike.
Dodatni savjeti
-
Za intenzivniji okus: Dodajte žličicu limunove kore u kremu ili pospite malo ruma po jagodama prije sastavljanja.
-
Čuvanje: Čuvajte u hladnjaku do 24 sata – šlag postavlajte neposredno prije posluživanja kako ne bi izgubio teksturu.
Vezani sadržaj:

Vezani recepti
-
-
Deserti
-
DesertiKolač bez šećera i glutena koji se ne peče40 min12345
-
DesertiKolač od jagoda i badema3 h12345
-
DesertiTorta od jagoda i sira1:30h12345
-
DesertiTorta od bijele čokolade i jagoda2:30h12345
Popularni recepti
-
Kruh i pecivaČokoladni kruh s bananom i jagodama1:20h12345
-
Vegetarijanska prehranaTijesto za pizzu od batata (bez glutena)45 min12345
-
Jela od mesaVarivo od graška s junetinom i krumpirom1:30h12345
-
SalateSalata od kelja i batata45 min12345
-
Vegetarijanska prehranaPečeni batat s povrćem kao prilog40 min12345
-
Vegetarijanska prehranaBezglutenski njoki od batata1 h12345