Kolačići od smokava
- Objavljeno: Utorak, 11.08.2020.
Ljetni zalogaj nikad nije bio ovako bogat i lagan u isto vrijeme! Kolačići sa smokvama su brzo gotovi pa će vam ovoga ljeta postati omiljeni desert!
Sastojci
- 20-ak oguljenih smokava
- 150 g višenamjenskog brašna
- 150 g zobi, mljevene
- 2 jaja
- 75 g maslaca
- 120 g šećera ili prirodnog zaslađivača
- 1 prašak za pecivo
- 1 žličica cimeta
- prstohvat soli
- 2 dl soka od limuna, svježe iscijeđenog
- 1 želatina (po potrebi)
Priprema kolačića od smokava
- Zagrijte pećnicu na 180°C. U posudi izmiješajte maslac i 100 g šećera ili zaslađivača dok se ne sjedine. Zatim dodajte jaja i vaniliju i miješajte 4-5 minuta.
- U drugoj posudi izmiješajte brašno, zob, prašak za pecivo, cimet i sol. Dodajte sastojke u prethodno napravljenu smjesu i dobro izmiješajte.
- Kalup za muffine nauljite i stavite po 1 žlicu tijesta. Lagano pritisnite svaki muffin da se stvori rupa. Pecite 15-20 minuta dok tijesto ne porumeni i nemojte brinuti ako i sredina kolačića naraste.
- Izvadite kolačiće i dok su još vrući u kalupu nauljite staklene čaše s vanjske strane i pritisnite ih u svaki kolačić. Ostavite da se hladi 15-ak minuta.
- Za to vrijeme u blenderu izmiješajte polovicu oguljenih smokve. Na vatru stavite 20 g šećera ili zaslađivača i sok od limuna pa dodajte izblendane smokve. Miješajte dok ne dobijete sirupastu smjesu, a po potrebi dodajte želatinu. Ostale smokve ogulite i prekrižite na pola.
- Izvadite čaše iz kolačića, zatim izvadite kolačiće iz kalupa. Napunite ih sirupom od smokve i stavite polovicu smokve kao na slici. Stavite u hladnjak na barem 2 sata prije posluživanja i ukrasite po želji.