Kolačići od smokava

Ljetni zalogaj nikad nije bio ovako bogat i lagan u isto vrijeme! Kolačići sa smokvama su brzo gotovi pa će vam ovoga ljeta postati omiljeni desert!

Sastojci

  • 20-ak oguljenih smokava
  • 150 g višenamjenskog brašna
  • 150 g zobi, mljevene
  • 2 jaja
  • 75 g maslaca
  • 120 g šećera ili prirodnog zaslađivača
  • 1 prašak za pecivo
  • 1 žličica cimeta
  • prstohvat soli
  • 2 dl soka od limuna, svježe iscijeđenog
  • 1 želatina (po potrebi)

Priprema kolačića od smokava

  1. Zagrijte pećnicu na 180°C. U posudi izmiješajte maslac i 100 g šećera ili zaslađivača dok se ne sjedine. Zatim dodajte jaja i vaniliju i miješajte 4-5 minuta.
  2. U drugoj posudi izmiješajte brašno, zob, prašak za pecivo, cimet i sol. Dodajte sastojke u prethodno napravljenu smjesu i dobro izmiješajte.
  3. Kalup za muffine nauljite i stavite po 1 žlicu tijesta. Lagano pritisnite svaki muffin da se stvori rupa. Pecite 15-20 minuta dok tijesto ne porumeni i nemojte brinuti ako i sredina kolačića naraste.
  4. Izvadite kolačiće i dok su još vrući u kalupu nauljite staklene čaše s vanjske strane i pritisnite ih u svaki kolačić. Ostavite da se hladi 15-ak minuta.
  5. Za to vrijeme u blenderu izmiješajte polovicu oguljenih smokve. Na vatru stavite 20 g šećera ili zaslađivača i sok od limuna pa dodajte izblendane smokve. Miješajte dok ne dobijete sirupastu smjesu, a po potrebi dodajte želatinu. Ostale smokve ogulite i prekrižite na pola.
  6. Izvadite čaše iz kolačića, zatim izvadite kolačiće iz kalupa. Napunite ih sirupom od smokve i stavite polovicu smokve kao na slici. Stavite u hladnjak na barem 2 sata prije posluživanja i ukrasite po želji.


POSJETI CENTARZDRAVLJA.HR
CentarZdravlja ne pruža medicinske savjete, dijagnoze ili tretmane, molimo pročitajte uvjete korištenja.
Partnerski portali