Kremšnite
- 1
- 2
- 3
- 4
- 5
Sastojci
- 1000 g lisnatog tijesta
- 8 jaja
- 80 g glatkog brašna
- 80 g gustina
- 350 g šećera
- 2 vanilin šećera
- malo soli
- sok od 1 limuna
- sok od 1 naranče
- 1200 ml mlijeka
- 100 ml likera od naranče ili limuna
- šećer u prahu
Priprema
Lisnato tijesto podijelite na četiri jednaka dijela. Razvaljajte svaki dio na približnu veličinu od 25x25 cm. Tijesto nekoliko puta ubodite vilicom i pecite na 200°C 15 do 20 minuta na obrnutoj strani lima za pečenje.
Dok se kore hlade, bjelanjke s malo soli istucite u čvrst snijeg. Preko 200 g šećera prelijte sok od naranče i limuna i zakuhajte. Kuhajte miješajući dok se smjesa ne pretvori u sirup. Ulijte sirup u smjesu bjelanjaka, dok istovremeno miksate na najvećoj brzini.
Žutanjke istucite s preostalim šećerom i vanilin šećerom. Dodajte brašno i gustin, a zatim postepeno i mlijeko. Dobro izmiješajte da ne ostanu grudice. Smjesu stavite na vatru i kuhajte i dalje neprestano miješajući. Kad se smjesa dovoljno zgusne, poput pudinga, još kratko vrijeme kuhajte dok se na površini ne počnu pojavljivati mjehurići. Uklonite s vatre, dodajte bjelanjke sa sirupom, pa vratite na laganu vatru i polako miješajte. Kad se sve dobro izmiješalo uklonite s vatre i polako umiješajte liker. Smjesu podijelite na tri jednaka dijela.
Slažite naizmjence kore i kremu kako bi dobili tri sloja kreme. Kolač prije posluživanja držite u hladnjaku i pospite šećerom u prahu.
Vezani recepti
-
-
DesertiKolač s malinama i zobenim pahuljicama1 h12345
-
DesertiKlasične oblatne prema bakinom receptu30 min12345
-
DesertiKolač od banane, oraha i čokolade1:20h12345
-
DesertiKokos kuglice bez bijelog šećera koje se ne peku15 min12345
-
DesertiTorta od mrkve i meda1:30h12345
Popularni recepti
-
Jela od mesaSendvič torta od mortadele i sira15 min12345
-
Jela od mesaSendviči s parizerom, kajganom i svježim povrćem15 min12345
-
Jela od mesa
-
Jela od mesaSalata s trajnom salamom, mozzarellom i rajčicama15 min12345
-
Deserti
-
SalateSalata od pečenog slanutka s feta sirom30 min12345