Muffini od borovnica i lanenih sjemenki

Muffini od borovnica i lanenih sjemenki

Muffini od borovnica i lanenih sjemenki
  • Objavljeno: Petak, 26.08.2016.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:
Brzo i jednostavno se pripremaju, a idealni su za dane kada vam se jede nešto slatko, ali ujedno i hranjivo.
Izvor slike: Canva
Vrijeme pripreme: 30 min Ocjena recepta:
12345
Težina recepta:
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5

Muffini od borovnica i lanenih sjemenki su odličan izbor za zdravi doručak ili međuobrok. Ova kombinacija nudi bogatstvo okusa i hranjivih sastojaka, zahvaljujući sočnim borovnicama punim antioksidansa i lanenim sjemenkama bogatim vlaknima i omega-3 masnim kiselinama. Gotovi su za 30 minuta tako da su idealno rješenje kada nemate puno vremena za pripremu obroka. 

Sastojci

  • 200 g svježih ili smrznutih borovnica
  • 150 g integralnog brašna
  • 50 g lanenih sjemenki (mljevenih)
  • 2 jaja
  • 100 ml biljnog ulja (kokosovo ili suncokretovo)
  • 100 ml grčkog jogurta
  • 80 g smeđeg šećera ili meda
  • 1 čajna žličica praška za pecivo
  • 1/2 čajne žličice sode bikarbone
  • 1 čajna žličica vanilije
  • prstohvat soli

Priprema

  1. U velikoj zdjeli pomiješajte integralno brašno, mljevene lanene sjemenke, prašak za pecivo, sodu bikarbonu i prstohvat soli. Dobro promiješajte kako bi se svi suhi sastojci ujedinili.
  2. U drugoj zdjeli pomiješajte jaja, biljno ulje, grčki jogurt, smeđi šećer i vaniliju. Miješajte dok ne dobijete glatku smjesu.
  3. Polako dodajte mokre sastojke u zdjelu sa suhim sastojcima, miješajući dok ne dobijete homogenu smjesu. Pazite da ne miješate predugo kako muffini ne bi postali tvrdi.
  4. Nježno umiješajte borovnice u smjesu, pazeći da ih ne zgnječite. Ako koristite smrznute borovnice, prethodno ih malo odmrznite.
  5. Zagrijte pećnicu na 180 °C. Smjesu rasporedite u kalupe za muffine i pecite 20 minuta ili dok čačkalica ubodena u sredinu muffina ne izađe čista.
  6. Nakon pečenja, muffine izvadite iz pećnice i ostavite da se ohlade 5-10 minuta prije nego ih izvadite iz kalupa.
  7. Poslužite ih tople ili hladne, uz šalicu kave, čaja ili kao zdrav doručak uz čašu jogurta. 

Savjeti za pripremu i zamjene sastojaka

  • Umjesto smeđeg šećera, možete koristiti med, javorov sirup ili agavin sirup za prirodniji okus.
  • Integralno brašno možete zamijeniti pirovim brašnom ili kombinacijom običnog i zobenog brašna.
  • Osim lanenih sjemenki, možete dodati chia sjemenke ili sjemenke konoplje za dodatna vlakna i proteine.
  • Za dodatni okus, dodajte malo cimeta ili muškatnog oraščića u smjesu.

 

Nutritivne vrijednosti

(po jednom muffinu):

  • kalorije: 180 kcal
  • proteini: 5 g
  • masti: 8 g
  • ugljikohidrati: 24 g
  • vlakna: 4 g
  • šećeri: 10 g

Zdravstvene prednosti

Lanene sjemenke su bogate vlaknima i omega-3 masnim kiselinama, koje su odlične za zdravlje srca i probavni sustav. Borovnice su pune antioksidansa koji pomažu u borbi protiv slobodnih radikala, dok integralno brašno doprinosi stabilizaciji razine šećera u krvi.

Vezani sadržaj:


Provjerite nutritivnu vrijednost namirnica
Provjerite nutritivnu vrijednost namirnica Provjerite

Vezani recepti

Popularni recepti

Preporučeni recepti