Muffini od borovnica i lanenih sjemenki
Brzo i jednostavno se pripremaju, a idealni su za dane kada vam se jede nešto slatko, ali ujedno i hranjivo.
Izvor slike: Canva
Vrijeme pripreme: 30 min
Težina recepta:
- 1
- 2
- 3
- 4
- 5
Muffini od borovnica i lanenih sjemenki su odličan izbor za zdravi doručak ili međuobrok. Ova kombinacija nudi bogatstvo okusa i hranjivih sastojaka, zahvaljujući sočnim borovnicama punim antioksidansa i lanenim sjemenkama bogatim vlaknima i omega-3 masnim kiselinama. Gotovi su za 30 minuta tako da su idealno rješenje kada nemate puno vremena za pripremu obroka.
Sastojci
- 200 g svježih ili smrznutih borovnica
- 150 g integralnog brašna
- 50 g lanenih sjemenki (mljevenih)
- 2 jaja
- 100 ml biljnog ulja (kokosovo ili suncokretovo)
- 100 ml grčkog jogurta
- 80 g smeđeg šećera ili meda
- 1 čajna žličica praška za pecivo
- 1/2 čajne žličice sode bikarbone
- 1 čajna žličica vanilije
- prstohvat soli
Priprema
- U velikoj zdjeli pomiješajte integralno brašno, mljevene lanene sjemenke, prašak za pecivo, sodu bikarbonu i prstohvat soli. Dobro promiješajte kako bi se svi suhi sastojci ujedinili.
- U drugoj zdjeli pomiješajte jaja, biljno ulje, grčki jogurt, smeđi šećer i vaniliju. Miješajte dok ne dobijete glatku smjesu.
- Polako dodajte mokre sastojke u zdjelu sa suhim sastojcima, miješajući dok ne dobijete homogenu smjesu. Pazite da ne miješate predugo kako muffini ne bi postali tvrdi.
- Nježno umiješajte borovnice u smjesu, pazeći da ih ne zgnječite. Ako koristite smrznute borovnice, prethodno ih malo odmrznite.
- Zagrijte pećnicu na 180 °C. Smjesu rasporedite u kalupe za muffine i pecite 20 minuta ili dok čačkalica ubodena u sredinu muffina ne izađe čista.
- Nakon pečenja, muffine izvadite iz pećnice i ostavite da se ohlade 5-10 minuta prije nego ih izvadite iz kalupa.
- Poslužite ih tople ili hladne, uz šalicu kave, čaja ili kao zdrav doručak uz čašu jogurta.
Savjeti za pripremu i zamjene sastojaka
- Umjesto smeđeg šećera, možete koristiti med, javorov sirup ili agavin sirup za prirodniji okus.
- Integralno brašno možete zamijeniti pirovim brašnom ili kombinacijom običnog i zobenog brašna.
- Osim lanenih sjemenki, možete dodati chia sjemenke ili sjemenke konoplje za dodatna vlakna i proteine.
- Za dodatni okus, dodajte malo cimeta ili muškatnog oraščića u smjesu.
Nutritivne vrijednosti
(po jednom muffinu):
- kalorije: 180 kcal
- proteini: 5 g
- masti: 8 g
- ugljikohidrati: 24 g
- vlakna: 4 g
- šećeri: 10 g
Zdravstvene prednosti
Lanene sjemenke su bogate vlaknima i omega-3 masnim kiselinama, koje su odlične za zdravlje srca i probavni sustav. Borovnice su pune antioksidansa koji pomažu u borbi protiv slobodnih radikala, dok integralno brašno doprinosi stabilizaciji razine šećera u krvi.
Vezani sadržaj:
Provjerite nutritivnu vrijednost namirnica
Provjerite
Vezani recepti
-
-
DesertiMuffini s bananom i borovnicama30 min12345
-
Deserti
-
DesertiMuffini od borovnica i maka45 min12345
-
DesertiMuffini od banane i zobi45 min12345
-
DesertiMuffini s bananama i borovnicama30 min12345
Popularni recepti
-
Jela od mesaSendvič torta od mortadele i sira15 min12345
-
Jela od mesaSendviči s parizerom, kajganom i svježim povrćem15 min12345
-
Jela od mesa
-
Jela od mesaSalata s trajnom salamom, mozzarellom i rajčicama15 min12345
-
Deserti
-
SalateSalata od pečenog slanutka s feta sirom30 min12345