Pita od badema i jabuka
- 1
- 2
- 3
- 4
- 5
Sastojci
- 4 Royal Gala jabuke
-
Slatko tijesto
- 165 g omekšanog maslaca
- 80 g šećera
- 265 g višenamjenskog brašna
- 1 žumanjak
-
Punjenje
- 100 g maslaca
- 100 g šećera u prahu
- 2 velika jaja
- 100 g mljevenih badema
- 50 ml Calvadosa
-
Krema
- 250ml slatkog vrhnja
- 50 g šećera
- 50 ml Calvadosa
- sjemenke iz ½ štapića vanilije
Priprema
Prvo, napravite tijesto. Miksajte maslac i šećer dok ne dobijete glatku smjesu. Smanjite brzinu i polako dodajte brašno. Na kraju dodajte žumanjak i kratko promiješajte. Uklonite tijesto iz zdjele, omotajte prozirnom folijom i držite u hladnjaku najmanje 1 sat.
Za punjenje, dobro izmiješajte maslac i šećer. Dodajte jedno po jedno jaje. Umiješajte bademe i Calvados, i miksajte još 3 minute.
Zagrijte pećnicu na 170°C.
Izvaljajte tijesto. Nježno ga utisnite u namašćen kalup promjera 23cm. Odrežite rubove i stavite u hladnjak na 20 minuta.
U tijesto stavite punjenje i poravnajte žlicom. Ogulite jabuke i izrežite ih na kriške debljine 4 mm. Rasporedite jabuke na vrh. Pospite šećerom u prahu i pecite 1 sat i 15 minuta ili dok se jabuke ne karameliziraju. Ostavite da se hladi 30 minuta prije posluživanja.
Zatim napravite kremu. Dobro izmiješajte vrhnje i šećer. Dodajte Calvados i vaniliju, te ponovno izmiješajte. Držite u hladnjaku do posluživanja.
Poslužite krišku pite prekrivenu kremom.
Vezani recepti
-
-
Deserti
-
DesertiKuglof od jabuka12345
-
DesertiPita od malina1 h12345
-
DesertiPita od jabuka i malina1 h12345
-
DesertiTorta od datulja i đumbira1:45h12345
Popularni recepti
-
Jela od mesaSendvič torta od mortadele i sira15 min12345
-
Jela od mesaSendviči s parizerom, kajganom i svježim povrćem15 min12345
-
Jela od mesa
-
Jela od mesaSalata s trajnom salamom, mozzarellom i rajčicama15 min12345
-
Deserti
-
SalateSalata od pečenog slanutka s feta sirom30 min12345