Puding od prosa (allergy friendly) by Marija Matošin
- Objavljeno: Ponedjeljak, 08.02.2021.
Sastojci
- 400 g prosa
- 600 ml kokosovog mlijeka
- 400 ml vode
- 2 žlice organskog kakaa
- 80 g 70% organske tamne čokolade
- 100 g bijele organske čokolade
- 2 žlice kokosovog ulja
- 3 žlice kakao maslaca
- 8 sirovih datulja
- 3 žlica agavinog sirupa
- mrvica soli
- korica 1 organske naranče
- ½ šalice naribanog kokosa (kokosove ljuspice)
- 2 žlice soka od naranče
- ½ šalice smrznutih malina
Priprema
1. Proso stavite namakati u vodu (oko 4 h ili najbolje preko noći). Prije kuhanja ga operite i procijedite.
2. 400 ml mlijeka i 400 ml vode pomiješajte u posudi i stavite kuhati. Nakon što zakuha ubacite proso i uz miješanje kuhajte na laganoj vatri 10-ak minuta.
3. Ugasite vatru i pustite 5 minuta u poklopljenoj posudi da proso nabubri. Ohladite.
4. Proso podijelite na dva jednaka dijela i odvojite u dvije posude.
5. Tamnu čokoladu otopite na pari i dodajte kokosovo ulje. Maknite s vatre i pustite da se malo ohladi, da bude mlako.
6. Prvu polovicu kuhanog prosa ubacite u blender i dodajte 100 ml mlijeka. Miksajte dok se smjesa potpuno ne poveže i dok ne nestanu grudice. Tada dodajte otopljenu tamnu čokoladu i kokosovo ulje, kakao, datulje, 1 žlicu agavinog sirupa, malo soli i koricu ½ naranče.
7. Miksajte dok se sve ne poveže u homogenu gustu smjesu. Time ste dobili ČOKOLADNI PUDING.
8. Napunite posudice za serviranje do 1/3 visine i pustite da se hladi.
9. Drugu polovicu kuhanog prosa prebacite u blender i dodajte preostalih 100 ml mlijeka. Miksajte dok se smjesa potpuno ne poveže i dok ne nestanu grudice.
10. Bijelu čokoladu otopite na pari i maknite s vatre te dodajte kakao maslac. Miješajte dok se kakao maslac ne otopi i dok se sve ne poveže. Pustite da se malo ohladi, da bude mlako.
11. Sve preostale sastojke (osim malina) dodajte u blender. Miksajte dok se smjesa potpuno ne poveže i dok ne nestanu grudice. Time ste dobili PUDING OD KOKOSA I BIJELE ČOKOLADE.
12. Ovu smjesu podijelite na dva dijela. Jednom polovicom napunite posudice koje ste već punili s čokoladnim pudingom i pustite da se hladi.
13. U drugu polovicu smjese koja vam je ostala u blenderu dodajte smrznute maline. Miksajte dok se maline ne usitne i ne sjedine s kremom. Time ste dobili PUDING OD MALINA.
14. Punite posudice s trećim slojem pudinga od malina.
15. Dobro ohladite u hladnjaku, najbolje preko noći. Ukrasite po želji prije serviranja.