Ukusna crna torta

Ukusna crna torta

Ukusna crna torta
  • Objavljeno: Četvrtak, 14.06.2018.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:
Ovaj savršeni sočni kolač sadrži jaku kavu i bogati mascarpone pa će ispuniti sve vaše okusne pupoljke!
Izvor slike: Depositphotos
Vrijeme pripreme: 1:30h Ocjena recepta:
12345
Težina recepta:
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5

Sastojci

  • 120 g glatkog brašna
  • 70 g kakao praha
  • 2 žličice sode bikarbone
  • 1 žličica soli
  • 200 g maslaca ili margarina za kolače
  • 400 g smeđeg šećera
  • 3 jaja
  • 2 žličice ekstrakta vanilije
  • 2 dl mlaćenice
  • 4 žlice instant kave

 

Glazura

 

  • 30 g kakao praha
  • 1 žlica instant kave
  • 250 g vrhnja za šlag
  • 270 g šećera
  • 500 g mascarpone sira

Priprema

  1. Zagrijte pećnicu na 170°C. U posudi električnim mikserom izmiješajte maslac ili margarin, zatim dodajte smeđi šećer i miješajte 3-4 minute. Dodaje jedno po jedno jaje dok miješate i kad se sastojci sjedine, dodajte ekstrakt vanilije.
  2. U drugoj pomiješajte brašno, kakao, sodu i sol. Trećinu suhih sastojaka dodajte u prethodnu smjesu miješajući, zatim dodajte mlaćenicu i dobro izmiješajte. Kad dodate sve suhe sastojke i mlaćenicu, rastopite instant kavu u 2 dl vruće vode i po malo dodajte dok ne dobijete glatku smjesu.
  3. Dvije okrugle posude za pečenje nauljite i pospite brašnom. Tijesto podijelite na dva dijela, izlijte u kalupe i stavite da se peče 40 minuta. Kad izvadite iz pećnice, ostavite da se hladi 15-ak minuta, zatim izvadite na stalak.
  4. Dok se kora peče, napravite glazuru. Najprije odvojite malo vrhnja za šlag, oko pola šalice. Na vatri zagrijte ostatak vrhnja za šlag, a u posudu prosijte kakao prah i dodajte instant kavu. Manji dio vrhnja izmiješajte sa šećerom dok se ne rastopi. Kad vrhnje dođe do vrenja, prelijte ga preko kakaa, dodajte i rastopljeni šećer i vrhnje pa sve dobro izmiješajte. Ostavite da se ohladi.
  5. U ohlađeni kakao dodajte mascarpone i izmiješajte električnim mikserom. Miješajte dok ne dobijete glatku smjesu, ali pripazite da ne izmiješate previše. Na ohlađenu koru stavite glazuru, stavite drugu koru i ponovno razmažite glazuru na vrh i sa strane. Ukrasite po želji, poslužite ohlađeno.
Provjerite nutritivnu vrijednost namirnica
Provjerite nutritivnu vrijednost namirnica Provjerite

Vezani recepti

Popularni recepti

Preporučeni recepti