Zapečene zobene pahuljice s bananama i bobičastim voćem

- 1
- 2
- 3
- 4
- 5
Ako tražiš doručak koji je istovremeno ukusan, hranjiv i lako prilagodljiv raznim dodacima, zapečene zobene pahuljice su savršen izbor! Ovaj jednostavan recept kombinira zdravu bazu od zobi, prirodnu slatkoću voća i aromatične začine, stvarajući doručak koji će te dugo držati sitim. Osim toga, možeš ga pripremiti unaprijed i ujutro uživati bez stresa.
Sastojci
Za 4 porcije:
- 200 g zobenih pahuljica
- 1 žličica praška za pecivo
- 1 žličica cimeta
- Prstohvat soli
- 2 jaja
- 250 ml mlijeka (ili biljnog napitka)
- 2 žlice meda ili javorovog sirupa
- 1 žličica ekstrakta vanilije
- 2 zrele banane, izgnječene
- 50 g nasjeckanih oraha ili badema
- 100 g bobičastog voća (borovnice, maline, jagode)
Nutritivne vrijednosti
Nutritivne vrijednosti odnose se na jednu porciju (približno 200 g):
- Energija: 320 kcal
- Proteini: 8 g
- Masti: 10 g
- Ugljikohidrati: 45 g
- Vlakna: 6 g
- Prirodni šećeri: 12 g
Ovaj obrok pruža dobar izvor vlakana, zdravih masnoća i složenih ugljikohidrata koji osiguravaju postepeno oslobađanje energije.
Priprema
- Zagrij pećnicu na 180 °C i lagano naulji vatrostalnu posudu.
- Pripremi suhe sastojke – u velikoj zdjeli pomiješaj zobene pahuljice, prašak za pecivo, cimet i prstohvat soli.
- Pripremi mokre sastojke – u drugoj zdjeli umutiti jaja, dodati mlijeko, med, ekstrakt vanilije i izgnječene banane.
- Spoji sastojke – dodaj mokre sastojke u zdjelu sa suhim i dobro promiješaj.
- Dodaj orašaste plodove i voće – umiješaj nasjeckane orahe i pola bobičastog voća.
- Peci – smjesu ravnomjerno rasporedi u pripremljenu posudu, po vrhu pospi preostalo bobičasto voće i peci 30-35 minuta, dok ne dobiješ zlatno-smeđu boju.
- Ohladi i posluži – ostavi da se malo ohladi prije posluživanja.
Prijedlog za serviranje
Zapečene zobene pahuljice možeš poslužiti tople ili hladne, uz dodatak jogurta, svježeg voća ili dodatne žlice meda. Za dodatnu hrskavost, pospi tostiranim bademima ili orasima.
Dodatni savjeti
- Zamjena sastojaka: Umjesto banana možeš koristiti naribane jabuke, a med zamijeniti agavinim sirupom.
- Dodaci: Dodaj tamnu čokoladu, kokosove pahuljice ili suho voće za drugačiji okus.
- Čuvanje: Možeš ih čuvati u hladnjaku do 3 dana ili zamrznuti u porcijama za kasniju upotrebu.
Vezani sadržaj:

Vezani recepti
-
-
DesertiŠvedski čokoladni kolač45 min12345
-
DesertiČokoladni kolač s datuljama i orasima1 h12345
-
DesertiKolač s malinama i zobenim pahuljicama1 h12345
-
DesertiKlasične oblatne prema bakinom receptu30 min12345
-
DesertiKolač od banane, oraha i čokolade1:20h12345
Popularni recepti
-
Vegetarijanska prehranaDomaće zobeno mlijeko30 min12345
-
Vegetarijanska prehranaZobene pahuljice s tikvicama20 min12345
-
Vegetarijanska prehranaZobene pahuljice s bananom i maslacem od kikirikija15 min12345
-
Salate
-
Napitci
-
Salate