Zapečene zobene pahuljice s bananama i bobičastim voćem

Zapečene zobene pahuljice s bananama i bobičastim voćem

Zapečene zobene pahuljice s bananama i bobičastim voćem
  • Objavljeno: Petak, 31.10.2025.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:
Isprobajte jednostavan recept za zapečene zobene pahuljice koje su savršen spoj hrskavosti i sočnosti.
Izvor slike: Canva
Vrijeme pripreme: 50 min Ocjena recepta:
12345
Težina recepta:
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5

Ako tražite doručak koji je istovremeno ukusan, hranjiv i lako prilagodljiv raznim dodacima, zapečene zobene pahuljice su savršen izbor! Ovaj jednostavan recept kombinira zdravu bazu od zobi, prirodnu slatkoću voća i aromatične začine, stvarajući doručak koji će vas dugo držati sitim. Osim toga, možete ga pripremiti unaprijed i ujutro uživati bez stresa.

Sastojci

Za 4 porcije:

  • 200 g zobenih pahuljica
  • 1 žličica praška za pecivo
  • 1 žličica cimeta
  • Prstohvat soli
  • 2 jaja
  • 250 ml mlijeka (ili biljnog napitka)
  • 2 žlice meda ili javorovog sirupa
  • 1 žličica ekstrakta vanilije
  • 2 zrele banane, izgnječene
  • 50 g nasjeckanih oraha ili badema
  • 100 g bobičastog voća (borovnice, maline, jagode)

 

Nutritivne vrijednosti

Nutritivne vrijednosti odnose se na jednu porciju (približno 200 g):

  • Energija: 320 kcal
  • Proteini: 8 g
  • Masti: 10 g
  • Ugljikohidrati: 45 g
  • Vlakna: 6 g
  • Prirodni šećeri: 12 g

Ovaj obrok pruža dobar izvor vlakana, zdravih masnoća i složenih ugljikohidrata koji osiguravaju postepeno oslobađanje energije.


Priprema

  1. Zagrijte pećnicu na 180 °C i lagano nauljite vatrostalnu posudu.
  2. Pripremite suhe sastojke – u velikoj zdjeli pomiješajte zobene pahuljice, prašak za pecivo, cimet i prstohvat soli.
  3. Pripremite mokre sastojke – u drugoj zdjeli umutiti jaja, dodati mlijeko, med, ekstrakt vanilije i izgnječene banane.
  4. Spojite sastojke – dodajte mokre sastojke u zdjelu sa suhim i dobro promiješajte.
  5. Dodajte orašaste plodove i voće – umiješajte nasjeckane orahe i pola bobičastog voća.
  6. Pecite – smjesu ravnomjerno rasporedite u pripremljenu posudu, po vrhu posipajte preostalo bobičasto voće i pecite 30-35 minuta, dok ne dobije zlatno-smeđu boju.
  7. Ohladite i poslužite – ostavite da se malo ohladi prije posluživanja.

Prijedlog za serviranje

Zapečene zobene pahuljice možete poslužiti tople ili hladne, uz dodatak jogurta, svježeg voća ili dodatne žlice meda. Za dodatnu hrskavost, posipajte tostiranim bademima ili orasima.

Dodatni savjeti

  • Zamjena sastojaka: Umjesto banana možete koristiti naribane jabuke, a med zamijeniti agavinim sirupom.
  • Dodaci: Dodajte tamnu čokoladu, kokosove pahuljice ili suho voće za drugačiji okus.
  • Čuvanje: Možete ih čuvati u hladnjaku do 3 dana ili zamrznuti u porcijama za kasniju upotrebu.

Vezani sadržaj:

Preuzmite CentarZdravlja vodič

Doručak - recepti za savršen početaka dana

Slanjem vodiča na odabranu e-mail adresu suglasni ste sa prijavom na CentarZdravlja newsletter.

Provjerite nutritivnu vrijednost namirnica
Provjerite nutritivnu vrijednost namirnica Provjerite

Vezani recepti

Popularni recepti

Preporučeni recepti