Zapečene zobene pahuljice s bananama i bobičastim voćem

- 1
- 2
- 3
- 4
- 5
Ako tražite doručak koji je istovremeno ukusan, hranjiv i lako prilagodljiv raznim dodacima, zapečene zobene pahuljice su savršen izbor! Ovaj jednostavan recept kombinira zdravu bazu od zobi, prirodnu slatkoću voća i aromatične začine, stvarajući doručak koji će vas dugo držati sitim. Osim toga, možete ga pripremiti unaprijed i ujutro uživati bez stresa.
Sastojci
Za 4 porcije:
- 200 g zobenih pahuljica
- 1 žličica praška za pecivo
- 1 žličica cimeta
- Prstohvat soli
- 2 jaja
- 250 ml mlijeka (ili biljnog napitka)
- 2 žlice meda ili javorovog sirupa
- 1 žličica ekstrakta vanilije
- 2 zrele banane, izgnječene
- 50 g nasjeckanih oraha ili badema
- 100 g bobičastog voća (borovnice, maline, jagode)
Nutritivne vrijednosti
Nutritivne vrijednosti odnose se na jednu porciju (približno 200 g):
- Energija: 320 kcal
- Proteini: 8 g
- Masti: 10 g
- Ugljikohidrati: 45 g
- Vlakna: 6 g
- Prirodni šećeri: 12 g
Ovaj obrok pruža dobar izvor vlakana, zdravih masnoća i složenih ugljikohidrata koji osiguravaju postepeno oslobađanje energije.
Priprema
- Zagrijte pećnicu na 180 °C i lagano nauljite vatrostalnu posudu.
- Pripremite suhe sastojke – u velikoj zdjeli pomiješajte zobene pahuljice, prašak za pecivo, cimet i prstohvat soli.
- Pripremite mokre sastojke – u drugoj zdjeli umutiti jaja, dodati mlijeko, med, ekstrakt vanilije i izgnječene banane.
- Spojite sastojke – dodajte mokre sastojke u zdjelu sa suhim i dobro promiješajte.
- Dodajte orašaste plodove i voće – umiješajte nasjeckane orahe i pola bobičastog voća.
- Pecite – smjesu ravnomjerno rasporedite u pripremljenu posudu, po vrhu posipajte preostalo bobičasto voće i pecite 30-35 minuta, dok ne dobije zlatno-smeđu boju.
- Ohladite i poslužite – ostavite da se malo ohladi prije posluživanja.
Prijedlog za serviranje
Zapečene zobene pahuljice možete poslužiti tople ili hladne, uz dodatak jogurta, svježeg voća ili dodatne žlice meda. Za dodatnu hrskavost, posipajte tostiranim bademima ili orasima.
Dodatni savjeti
- Zamjena sastojaka: Umjesto banana možete koristiti naribane jabuke, a med zamijeniti agavinim sirupom.
- Dodaci: Dodajte tamnu čokoladu, kokosove pahuljice ili suho voće za drugačiji okus.
- Čuvanje: Možete ih čuvati u hladnjaku do 3 dana ili zamrznuti u porcijama za kasniju upotrebu.
Vezani sadržaj:

Vezani recepti
-
-
DesertiPalačinke od posnog sira i borovnica5 min12345
-
DesertiDetoks palačinke od kokosa15 min12345
-
DesertiCimet rolice1:30h12345
-
DesertiZobene palačinke s bananom i kikiriki maslacem5 min12345
-
DesertiNajmekše američke palačinke30 min12345
Popularni recepti
-
Kruh i pecivaTalijanska uskrsna pogača2:30h12345
-
DesertiTorta od mrkve i sira50 min12345
-
Niskomasna prehranaZobena kaša sa slaninom i sirom20 min12345
-
Niskokalorična jelaZapečeni poriluk s krumpirom45 min12345
-
JuheJuha od batata sa slaninom45 min12345
-
Vegetarijanska prehranaKroketi od batata40 min12345