Cacciatore: Talijanski gulaš od piletine i povrća
Tradicionalni recept za jedno od najpopularnijih jela Toskane.
Izvor slike: Canva
Vrijeme pripreme: 1 h
Težina recepta:
- 1
- 2
- 3
- 4
- 5
Sastojci
- 1 pile
- 3 stabljike celera
- 1 grančica ružmarina
- 1 šalica crnog vina
- 400 g pelata
- 1 luk
- 1 češanj češnjaka
- 2 mrkve
- 1 vezica peršina
- pola šalice ekstra djevičanskog maslinovog ulja
- crni papar po potrebi
- sol po potrebi
Talijanska riječ "cacciatore" znači lovac te neki tvrde da se ovo jelo u prošlosti, umjesto piletine, pripremalo sa zečetinom, što se može primijeniti i na ovaj recept. Posebno je zanimljivo da je u davna vremena bilo poznato kao jelo siromaha, koji bi u lonac ubacili mnoštvo povrća i nešto mesa i nadali se najboljem. Zahvaljujući njihovoj kreativnosti, ovo se ukusno i jednostavno jelo danas priprema diljem Mediterana.
Priprema
- Piletinu prvo dobro očistite i narežite na komade. Nemojte guliti kožu, jer će ona dati okus.
- Zagrijte ulje u tavi i pržite komade piletine s obje strane oko 10 minuta, dok ne porumene.
- Nakon toga dodajte sitno nasjeckani luk, češnjak, mrkvu i celer, posolite, popaprite, dodajte ružmarin i prodinstajte 5 minuta.
- Kad smjesa dobije lijepu boju, piletinu prelijte crnim vinom i kuhajte dok alkohol ne ispari.
- Zatim dodajte rajčice, poklopite i pustite da se kuha na srednjoj vatri 30 minuta (ili dok se piletina dobro ne skuha i ne omekša). Ako u procesu kuhanja tekućina ispari, dodajte malo vode ili temeljca.
- Kad je jelo gotovo, dodajte nasjeckani peršin i poslužite s palentom ili pire krumpirom.
Provjerite nutritivnu vrijednost namirnica
Provjerite
Vezani recepti
Popularni recepti
-
JuheKremasta juha od tikvica i mrkve35 min12345
-
Jela od ribeŠpageti s tunom i umakom od rajčice30 min12345
-
DesertiČokoladni kolač s datuljama i orasima1 h12345
-
Jela od mesaSendvič torta od mortadele i sira15 min12345
-
Jela od mesaSendviči s parizerom, kajganom i svježim povrćem15 min12345
-
Jela od mesa