Giouvetsi - grčki gulaš od junetine s orzo tjesteninom
Mediteranski specijalitet koji se najčešće priprema s junećim ili janjećim mesom.
Izvor slike: Canva
Vrijeme pripreme: 1:30h
Težina recepta:
- 1
- 2
- 3
- 4
- 5
Sastojci
- 500 g junetine (narezane na komadiće)
- 1 luk (nasjeckan)
- 2 mrkve (narezane na kolutiće)
- 2 paprike (narezane na trakice)
- 4 rajčice (nasjeckane)
- 3 češnja češnjaka (sitno sjeckana)
- 2 žlice maslinovog ulja
- 1 žlica paste od rajčice
- 1 žličica sušenog origana
- 1 žličica sušenog bosiljka
- Sol i papar po ukusu
- 300 g tjestenine (npr. orzo)
Giovetsi je tradicionalno grčko jelo koje sadrži sočno meso (najčešće janjetinu ili junetinu) i aromatično povrće u kombinaciji s bogatim umakom od rajčice. Za pripremu, meso se najprije pirja s povrćem, a zatim se dodaju rajčica i začini. Na kraju se zapeče u pećnici dok meso ne postane mekano i poslužuje s tjesteninom po želji. Giouvetsi je idealan izbor za sve ljubitelje tople i autentične mediteranske kuhinje, koja će probuditi sva vaša osjetila.
Priprema:
- Zagrijte pećnicu na 180°C.
- U velikoj tavi zagrijte maslinovo ulje i dodajte luk i češnjak. Dinstajte dok ne postanu mekani.
- Dodajte junetinu i pržite dok ne dobije smeđu boju.
- Dodajte mrkvu, papriku, rajčice, pastu od rajčice, origano, bosiljak, sol i papar. Promiješajte da se svi sastojci sjedine.
- Poklopite tavu i stavite je u zagrijanu pećnicu. Pecite oko 2 sata, dok meso ne postane mekano.
- U međuvremenu, skuhajte tjesteninu prema uputama na pakiranju.
- Kad je giouvetsi gotov, poslužite ga preko kuhane tjestenine.
- Ukrasite svježim biljem po želji i poslužite toplo.
Provjerite nutritivnu vrijednost namirnica
Provjerite
Vezani recepti
Popularni recepti
-
Jela od mesaSendvič torta od mortadele i sira15 min12345
-
Jela od mesaSendviči s parizerom, kajganom i svježim povrćem15 min12345
-
Jela od mesa
-
Jela od mesaSalata s trajnom salamom, mozzarellom i rajčicama15 min12345
-
Deserti
-
SalateSalata od pečenog slanutka s feta sirom30 min12345