Gravče na tavče: Makedonski zapečeni grah prema originalnom receptu
- 1
- 2
- 3
- 4
- 5
Sastojci
- 300 g graha (prethodno potopljenog u vodi preko noći)
- 1 veliki luk (oko 150 g), sitno iseckan
- 2 žlice maslinovog ulja (oko 30 ml)
- 2 žlice pirea od rajčice (oko 30 g)
- 1 žličica crvene paprike (oko 3 g)
- 1 žličica soli (oko 5 g)
- pola žličice papra (oko 2 g)
- lovor i peršin po ukusu
- 500 ml vode
Gravče na tavče se smatra nacionalnim makedonskim jelom. Radi se o grahu zapečenom u glinenim posudama karakterističnim za tamošnju kulturu. Vrlo je popularno i rašireno jelo diljem Balkana, gdje se poslužuje kao prilog, a ponekad i kao glavno jelo ako mu se doda neko meso ili kobasice.
Priprema
-
Potopite grah u vodi i ostavite ga da odstoji preko noći kako bi omekšao.
-
U većoj tavi ili loncu zagrijte maslinovo ulje na srednje jakoj vatri. Dodajte sitno isjeckan luk i pržite ga dok ne postane staklast (oko 5 minuta).
-
Dodajte grah u tavu i dobro ga promiješajte s lukom.
-
U tavu ulijte vodu tako da prekrije grah i luk. Dodajte crvenu papriku, sol i papar te začine. Dobro promiješajte.
-
Smanjite vatru na nisku razinu, pokrijte tavu i pustite da se sve krčka 1,5 do 2 sata. Povremeno provjerite nivo vode i nadolijte je, ako je potrebno, kako bi se grah ravnomjerno skuhao.
-
Kada grah bude mekan i kremast, umiješajte pire od rajčice i kuhajte još nekoliko minuta kako bi se svi okusi sjedinili.
-
Poslužite toplo i uživajte u ovom ukusnom tradicionalnom makedonskom jelu.
Vezani recepti
Popularni recepti
-
DesertiČokoladni kolač s datuljama i orasima1 h12345
-
Jela od mesaSendvič torta od mortadele i sira15 min12345
-
Jela od mesaSendviči s parizerom, kajganom i svježim povrćem15 min12345
-
Jela od mesa
-
Jela od mesaSalata s trajnom salamom, mozzarellom i rajčicama15 min12345
-
Deserti