Osso bucco: Teleće koljenice u umaku od vina na talijanski način
- 1
- 2
- 3
- 4
- 5
Sastojci
- 1 kilogram telećih koljenica, narezanih na kratke komade
- 1/4 šalice brašna
- 1/4 šalice maslaca
- 2 češnja češnjaka, zgnječena
- 1 veliki luk, nasjeckan
- 1 velika mrkva, nasjeckana
- 2/3 šalice suhog bijelog vina
- 2/3 šalice goveđeg temeljca
- 1 limenka (400 ml) rajčice narezane na kockice
- sol i papar po ukusu
Gremolata:
- 1/2 šalice nasjeckanog svježeg ravnog lista peršina
- 1 režanj češnjaka, samljeven
- 2 žličice naribane korice limuna
Osso bucco je jedno od najprepoznatljivijih jela sjevernog dijela Italije. U doslovnom prijevodu 'osso bucco' znači 'šuplja kost'. Ovaj specijalitet može se pripremati na tavi ili u pećnici, a priprema počinje - kupnjom idealnog komada teleće kosti.
Priprema:
1. Teleće koljenice lagano pospite brašnom.
2. Otopite maslac u velikoj tavi na srednjoj do srednje jakoj vatri. Dodajte teletinu i kuhajte dok izvana ne porumeni. Izvadite u zdjelu i držite na toplom.
3. Dodajte dva češnja protisnutog češnjaka i luk u tavu; kuhajte i miješajte dok luk ne omekša.
4. Vratite teletinu u tavu i umiješajte mrkvu i vino. Pirjati 10 minuta.
5. Ulijte rajčice i goveđi temeljac te začinite solju i paprom.
6. Poklopite i kuhajte na laganoj vatri između sat i sat i pol, podlijevajući teletinu svakih 15-ak minuta. Meso treba biti mekano, ali ne smije padati s kosti.
7. U maloj posudi pomiješajte peršin, 1 češanj češnjaka i koricu limuna. Netom prije posluživanja pospite gremolatu preko teletine.
Vezani recepti
Popularni recepti
-
Jela od mesaSendvič torta od mortadele i sira15 min12345
-
Jela od mesaSendviči s parizerom, kajganom i svježim povrćem15 min12345
-
Jela od mesa
-
Jela od mesaSalata s trajnom salamom, mozzarellom i rajčicama15 min12345
-
Deserti
-
SalateSalata od pečenog slanutka s feta sirom30 min12345