Klasični francuski quiche lorraine

Klasični francuski quiche lorraine

Klasični francuski quiche lorraine
  • Objavljeno: Srijeda, 25.09.2024.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:
Možete ga pripremiti unaprijed i samo zagrijati prije posluživanja, što ga čini idealnim rješenjem kada želite unaprijed pripremiti ručak za sutra.
Izvor slike: Canva
Vrijeme pripreme: 1:15h Ocjena recepta:
12345
Težina recepta:
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5

Sastojci

Za tijesto

  • 200 g glatkog brašna
  • 100 g maslaca (hladnog, narezanog na kockice)
  • 1 jaje
  • prstohvat soli
  • 2-3 žlice hladne vode (po potrebi)

Za nadjev

  • 200 g pancete ili slanine (narezane na kockice)
  • 150 g sira Gruyère (naribanog) ili neki sličan tvrdi sir
  • 250 ml vrhnja za kuhanje
  • 3 jaja
  • sol i papar po ukusu
  • prstohvat muškatnog oraščića

Quiche Lorraine je klasično francusko jelo koje se sastoji od hrskave podloge i kremastog nadjeva od sira, vrhnja i jaja. Savršen je za doručak, ručak ili večeru, a može se lako prilagoditi raznim prilikama, bilo da se radi o obiteljskom okupljanju, pikniku ili svečanoj večeri. Iako priprema traje malo više od sat vremena, aktivni rad ne traje dulje od 30 minuta. 


Priprema

  1. Prilikom pripreme tijesta, u zdjeli pomiješajte brašno i sol. Dodajte hladni maslac narezan na kockice. Rukama ili mikserom izmrvite maslac s brašnom dok ne dobijete teksturu nalik na krupne mrvice. Dodajte jaje i 1-2 žlice hladne vode te zamijesite glatko tijesto. Ako je tijesto presuho, dodajte još malo vode. Oblikujte tijesto u kuglu, zamotajte ga u prozirnu foliju i stavite u hladnjak na 30 minuta.
  2. Prilikom pripreme nadjeva, u tavi na srednje jakoj vatri popržite pancetu ili slaninu dok ne postane hrskava. Ocijedite višak masnoće i stavite pancetu na stranu. U zdjeli pomiješajte vrhnje, jaja, naribani sir, sol, papar i muškatni oraščić. Dobro umutite.
  3. Zagrijte pećnicu na 180 °C. Izvadite tijesto iz hladnjaka i razvaljajte ga na pobrašnjenoj površini u krug dovoljno velik da prekrije dno i stranice kalupa za pite (promjera oko 25 cm). Prebacite tijesto u kalup i pritisnite ga uz rubove. Vilicom probušite nekoliko rupa na dnu kako bi se tijesto ravnomjerno ispeklo. Pecite tijesto oko 10 minuta, dok ne poprimi zlatnu boju.
  4. Na ispečeno tijesto ravnomjerno rasporedite pancetu, a zatim prelijte smjesom od jaja, vrhnja i sira. Pecite u pećnici 30-35 minuta dok nadjev ne postane zlatno-smeđi i čvrst.
  5. Quiche Lorraine poslužite topao ili ohlađen.

Vezani sadržaj:

Provjerite nutritivnu vrijednost namirnica
Provjerite nutritivnu vrijednost namirnica Provjerite

Vezani recepti

Popularni recepti

Preporučeni recepti