Quiche s mahunama i slaninom

Iako većina voli poznati quiche lorraine sa šunkom i sirom, ovaj s mahunama vas također neće razočarati.
Izvor slike: Canva
Vrijeme pripreme: 1:30h
Težina recepta:
- 1
- 2
- 3
- 4
- 5
Sastojci
Za tijesto:
- 250 g glatkog brašna
- 125 g hladnog maslaca (narezanog na kockice)
- 1 jaje
- 1-2 žlice hladne vode
- prstohvat soli
Za nadjev:
- 200 g zelenih mahuna (narezanih na komadiće)
- 150 g slanine (narezane na kockice, opcionalno)
- 1 manji luk (sitno nasjeckan)
- 150 ml vrhnja za kuhanje
- 150 ml mlijeka
- 3 jaja
- 100 g naribanog sira (gauda, parmezan ili cheddar)
- sol i papar (po ukusu)
- muškatni oraščić (po želji)
- malo maslinovog ulja
Ako ste već iskoristili sve ideje za ručak i u potrazi ste nečim novim, na pravom ste mjestu. Iako svi volimo klasični quiche lorraine sa šunkom i sirom ili quiche s porilukom i slaninom, svi ponekad poželimo napraviti nešto drugačije i iznenaditi ukućane ili važne goste. Naš recept za quiche od mahuna je provjereno dobar i neće vas iznevjeriti.
Priprema
- U zdjelu stavite brašno, maslac i prstohvat soli. Prstima trljajte maslac i brašno dok ne dobijete teksturu nalik pijesku.
- Dodajte jaje i hladnu vodu te zamijesite tijesto. Oblikujte ga u kuglu, omotajte plastičnom folijom i stavite u hladnjak na 30 minuta.
- Mahune kuhajte u posoljenoj vodi 5-7 minuta dok ne omekšaju, a zatim ih ocijedite i stavite sa strane.
- Ako koristite slaninu, u tavi je pržite dok ne postane hrskava, a zatim je izvadite iz tave.
- U istu tavu dodajte sitno nasjeckan luk i pržite ga dok ne postane zlatno-smeđe boje. Ako ne koristite slaninu, luk možete pržiti na malo maslinovog ulja.
- Ohlađeno tijesto razvaljajte na pobrašnjenoj površini na debljinu od oko 5 mm. Prebacite ga u kalup za pite promjera 24-26 cm i malo pritisnite rubove. Višak tijesta odrežite.
- Tijesto izbodite vilicom, stavite papir za pečenje preko njega i pecite ga u prethodno zagrijanoj pećnici na 180 °C oko 15 minuta. Zatim uklonite papir i pecite još 5 minuta dok tijesto lagano ne porumeni.
- U zdjeli umutite jaja, vrhnje za kuhanje, mlijeko, naribani sir, sol, papar i malo muškatnog oraščića.
- U smjesu dodajte kuhane mahune, slaninu (ako koristite) i prženi luk.
- Izlijte nadjev u pečeno tijesto i ravnomjerno rasporedite.
- Pecite quiche u prethodno zagrijanoj pećnici na 180 °C još 25-30 minuta, dok nadjev ne postane čvrst i lagano zlatne boje.
- Ostavite quiche da se malo ohladi prije rezanja i posluživanja.
Vezani sadržaj:
Provjerite nutritivnu vrijednost namirnica

Vezani recepti
-
-
Internacionalna jelaKlasični francuski quiche lorraine1:15h12345
Popularni recepti
-
Vegetarijanska prehranaPrženi slanutak - ukusna i zdrava grickalica40 min12345
-
SalateSalata od tune i graha15 min12345
-
Jela bez glutenaČokoladni kolač bez brašna1 h12345
-
Kruh i peciva
-
JuheJuha od celera i mrkve25 min12345
-
Vegetarijanska prehranaRižoto s tikvicama40 min12345