Quiche s mahunama i slaninom

Quiche s mahunama i slaninom

Quiche s mahunama i slaninom
  • Objavljeno: Nedjelja, 22.09.2024.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:
Iako većina voli poznati quiche lorraine sa šunkom i sirom, ovaj s mahunama vas također neće razočarati.
Izvor slike: Canva
Vrijeme pripreme: 1:30h Ocjena recepta:
12345
Težina recepta:
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5

Sastojci

Za tijesto:

  • 250 g glatkog brašna
  • 125 g hladnog maslaca (narezanog na kockice)
  • 1 jaje
  • 1-2 žlice hladne vode
  • prstohvat soli

Za nadjev:

  • 200 g zelenih mahuna (narezanih na komadiće)
  • 150 g slanine (narezane na kockice, opcionalno)
  • 1 manji luk (sitno nasjeckan)
  • 150 ml vrhnja za kuhanje
  • 150 ml mlijeka
  • 3 jaja
  • 100 g naribanog sira (gauda, parmezan ili cheddar)
  • sol i papar (po ukusu)
  • muškatni oraščić (po želji)
  • malo maslinovog ulja

Ako ste već iskoristili sve ideje za ručak i u potrazi ste nečim novim, na pravom ste mjestu. Iako svi volimo klasični quiche lorraine sa šunkom i sirom ili quiche s porilukom i slaninom, svi ponekad poželimo napraviti nešto drugačije i iznenaditi ukućane ili važne goste. Naš recept za quiche od mahuna je provjereno dobar i neće vas iznevjeriti.


Priprema

  1. U zdjelu stavite brašno, maslac i prstohvat soli. Prstima trljajte maslac i brašno dok ne dobijete teksturu nalik pijesku.
  2. Dodajte jaje i hladnu vodu te zamijesite tijesto. Oblikujte ga u kuglu, omotajte plastičnom folijom i stavite u hladnjak na 30 minuta.
  3. Mahune kuhajte u posoljenoj vodi 5-7 minuta dok ne omekšaju, a zatim ih ocijedite i stavite sa strane.
  4. Ako koristite slaninu, u tavi je pržite dok ne postane hrskava, a zatim je izvadite iz tave.
  5. U istu tavu dodajte sitno nasjeckan luk i pržite ga dok ne postane zlatno-smeđe boje. Ako ne koristite slaninu, luk možete pržiti na malo maslinovog ulja.
  6. Ohlađeno tijesto razvaljajte na pobrašnjenoj površini na debljinu od oko 5 mm. Prebacite ga u kalup za pite promjera 24-26 cm i malo pritisnite rubove. Višak tijesta odrežite.
  7. Tijesto izbodite vilicom, stavite papir za pečenje preko njega i pecite ga u prethodno zagrijanoj pećnici na 180 °C oko 15 minuta. Zatim uklonite papir i pecite još 5 minuta dok tijesto lagano ne porumeni.
  8. U zdjeli umutite jaja, vrhnje za kuhanje, mlijeko, naribani sir, sol, papar i malo muškatnog oraščića.
  9. U smjesu dodajte kuhane mahune, slaninu (ako koristite) i prženi luk.
  10. Izlijte nadjev u pečeno tijesto i ravnomjerno rasporedite.
  11. Pecite quiche u prethodno zagrijanoj pećnici na 180 °C još 25-30 minuta, dok nadjev ne postane čvrst i lagano zlatne boje.
  12. Ostavite quiche da se malo ohladi prije rezanja i posluživanja.

Vezani sadržaj:

Provjerite nutritivnu vrijednost namirnica
Provjerite nutritivnu vrijednost namirnica Provjerite

Vezani recepti

Popularni recepti

Preporučeni recepti