Bezglutenski kruh
- Objavljeno: Četvrtak, 16.12.2021.
Sastojci
- 3 čaše prosijanoga bezglutenskog namjenskog brašna za kruh i pecivo
- 200 ml mlake vode
- 200 ml mlijeka
- 50 ml ulja ili margarina
- 1 žličica soli
- 1 žličica šećera
- ½ vrećice suhog kvasca
-
Za premazivanje
- 1 jaje
Priprema bezglutenskog kruha
Kvasac rastopite u mlakoj vodi i mlijeku, a zatim ga umiješajte u ⅔ ukupne količine brašna te dodajte margarin ili ulje i sol.
Sastojke miješajte električnom miješalicom (spiralni nastavci) 10-ak minuta, dok ne dobijete homogeno mekano tijesto. Smjesu ostavite dizati na toplom mjestu dok se volumen ne udvostruči.
U dignuto tijesto dodajte ostatak brašna, ponovno promiješajte i stavite u uljem namazan duguljasti kalup. Tijesto u kalupu izravnajte mokrom rukom, premažite uljem, pokrijte krpom i pustite da se ponovno diže.
Dignuto tijesto premažite razmućenim jajetom i stavite peći u pećnicu zagrijanu na 200°C oko 40 minuta.
Gluten je vrsta proteina koja se nalazi u pšenici i ostalim žitaricama. Teško ga je u potpunosti eliminirati jer se nalazi i u brojnim drugim proizvodima.
Kako liječiti intoleranciju na gluten?
Nakon pojave simptoma važno je posjetiti liječnika kako bi se analizom krvi utvrdio radi li se o celijakiji ili nekoj drugoj bolesti. Prije testiranja svakako bi bilo dobro konzumirati namirnice koje sadrže gluten kako bi izbjegli pogrešne nalaze. Nakon što je bolest dijagnosticirana, potrebno je iz prehrane izbaciti namirnice koje sadrže gluten kao što su pšenica, raž, bulgur, brašno, semolina, ali i brojne druge namirnice. Važno je čitati deklaracije na prehrambenim proizvodima te potražiti one na kojima je jasno naznačeno da ne sadrže gluten.
- Pročitajte koji su simptomi intolerancije na gluten