Jednostavan rižoto sa slaninom i graškom

Uživajte u ovom jednostavnom obroku!
Izvor slike: Canva
Vrijeme pripreme: 40 min
Težina recepta:
- 1
- 2
- 3
- 4
- 5
Kombinacija slanine i graška daje ovom jelu poseban šarm: slanina unosi bogatstvo i aromu, dok grašak donosi svježinu i boju. Ovaj rižoto je jednostavan za pripremu, a rezultat je kremasto, mirisno i izuzetno ukusno jelo koje će zadovoljiti i najzahtjevnija nepca. Idealan je izbor za brzi ručak ili večeru, ali i kao toplo predjelo na svečanoj trpezi.
Sastojci
- 1 glavica luka, sitno nasjeckana
- 2 žlice maslinovog ulja
- 1 žlica maslaca
- 6 kriški slanine, narezane na trakice
- 300 g riže za rižoto (arborio ili carnaroli)
- 1 l povrtnog temeljca
- 100 g smrznutog graška
- Sol i papar po ukusu
- 40 g naribanog parmezana
Nutritivne vrijednosti
Nutritivne vrijednosti odnose se na 1 porciju (približno 350 g):
- Energija: 396 kcal
- Proteini: 14 g
- Masti: 11 g
- Ugljikohidrati: 64 g
- Vlakna: 3 g
- Prirodni šećeri: 4 g
Priprema
- U širokoj tavi zagrijte maslinovo ulje i maslac. Dodajte luk i pržite dok ne postane staklast.
- Umiješajte slaninu i pržite dok ne postane hrskava i zamiriše.
- Dodajte rižu i kratko je tostirajte uz miješanje, dok ne postane lagano prozirna.
- Postupno dodajte vrući temeljac, kutlaču po kutlaču, stalno miješajući. Pričekajte da riža upije tekućinu prije nego dodate novu količinu.
- Nakon 10 minuta kuhanja dodajte grašak i nastavite kuhati još 8-10 minuta, dok riža ne postane kremasta i al dente.
- Maknite s vatre, umiješajte parmezan, začinite po ukusu i ostavite poklopljeno 2 minute prije posluživanja.
Prijedlog za serviranje
Rižoto poslužite u dubokim tanjurima, dodatno pospite parmezanom i svježe mljevenim paprom. Po želji, ukrasite listićima svježeg peršina ili nekoliko kapi maslinovog ulja za dodatnu aromu.
Dodatni savjeti
- Za još bolji okus, možete dodati žlicu bijelog vina nakon što dodate rižu.
- Ako volite intenzivniji okus, koristite dimljenu slaninu ili pancetu.
- Rižoto je najbolje jesti odmah, dok je kremast i svjež.
- Za vegansku verziju izostavite slaninu i parmezan, a dodajte više povrća.
Vezani sadržaj:
Provjerite nutritivnu vrijednost namirnica

Vezani recepti
-
-
Jela od mesaRižoto s piletinom i tikvicom45 min12345
-
Jela od mesaPržena piletina s brokulom i smeđom riža30 min12345
-
Jela od mesaPileća prsa s gljivama45 min12345
-
Jela od mesaNjoki sa šparogama, pršutom i graškom25 min12345
-
Jela od mesaPiletina punjena špinatom i sirom1:20h12345
Popularni recepti
-
Blagdanska jelaUskrsna šunka u kruhu3 h12345
-
Kruh i pecivaTalijanska uskrsna pogača2:30h12345
-
DesertiTorta od mrkve i sira50 min12345
-
Niskomasna prehranaZobena kaša sa slaninom i sirom20 min12345
-
Niskokalorična jelaZapečeni poriluk s krumpirom45 min12345
-
JuheJuha od batata sa slaninom45 min12345