Jednostavan rižoto sa slaninom i graškom

Jednostavan rižoto sa slaninom i graškom

Jednostavan rižoto sa slaninom i graškom
  • Objavljeno: Četvrtak, 28.07.2016.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:
Uživajte u ovom jednostavnom obroku!
Izvor slike: Canva
Vrijeme pripreme: 40 min Ocjena recepta:
12345
Težina recepta:
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5

Kombinacija slanine i graška daje ovom jelu poseban šarm: slanina unosi bogatstvo i aromu, dok grašak donosi svježinu i boju. Ovaj rižoto je jednostavan za pripremu, a rezultat je kremasto, mirisno i izuzetno ukusno jelo koje će zadovoljiti i najzahtjevnija nepca. Idealan je izbor za brzi ručak ili večeru, ali i kao toplo predjelo na svečanoj trpezi.

Sastojci

  • 1 glavica luka, sitno nasjeckana
  • 2 žlice maslinovog ulja
  • 1 žlica maslaca
  • 6 kriški slanine, narezane na trakice
  • 300 g riže za rižoto (arborio ili carnaroli)
  • 1 l povrtnog temeljca
  • 100 g smrznutog graška
  • Sol i papar po ukusu
  • 40 g naribanog parmezana

Nutritivne vrijednosti

Nutritivne vrijednosti odnose se na 1 porciju (približno 350 g):

  • Energija: 396 kcal
  • Proteini: 14 g
  • Masti: 11 g
  • Ugljikohidrati: 64 g
  • Vlakna: 3 g
  • Prirodni šećeri: 4 g

Priprema

  1. U širokoj tavi zagrijte maslinovo ulje i maslac. Dodajte luk i pržite dok ne postane staklast.
  2. Umiješajte slaninu i pržite dok ne postane hrskava i zamiriše.
  3. Dodajte rižu i kratko je tostirajte uz miješanje, dok ne postane lagano prozirna.
  4. Postupno dodajte vrući temeljac, kutlaču po kutlaču, stalno miješajući. Pričekajte da riža upije tekućinu prije nego dodate novu količinu.
  5. Nakon 10 minuta kuhanja dodajte grašak i nastavite kuhati još 8-10 minuta, dok riža ne postane kremasta i al dente.
  6. Maknite s vatre, umiješajte parmezan, začinite po ukusu i ostavite poklopljeno 2 minute prije posluživanja.

Prijedlog za serviranje

Rižoto poslužite u dubokim tanjurima, dodatno pospite parmezanom i svježe mljevenim paprom. Po želji, ukrasite listićima svježeg peršina ili nekoliko kapi maslinovog ulja za dodatnu aromu.

Dodatni savjeti

  • Za još bolji okus, možete dodati žlicu bijelog vina nakon što dodate rižu.
  • Ako volite intenzivniji okus, koristite dimljenu slaninu ili pancetu.
  • Rižoto je najbolje jesti odmah, dok je kremast i svjež.
  • Za vegansku verziju izostavite slaninu i parmezan, a dodajte više povrća.

Vezani sadržaj:

Preuzmite CentarZdravlja vodič

Očistite organizam i osnažite tijelo ovim ukusnim juhama

Slanjem vodiča na odabranu e-mail adresu suglasni ste sa prijavom na CentarZdravlja newsletter.

Provjerite nutritivnu vrijednost namirnica
Provjerite nutritivnu vrijednost namirnica Provjerite

Vezani recepti

Popularni recepti

Preporučeni recepti