Kelj varivo s piletinom i ružmarinom – zdravo i zasitno jelo za cijelu obitelj

- 1
- 2
- 3
- 4
- 5
Kelj varivo s piletinom i ružmarinom jedno je od onih jela koje pruža osjećaj topline i domaće kuhinje. Bogato vlaknima, vitaminima i proteinima, ovo varivo savršeno je za obiteljsku večeru ili ručak. Zahvaljujući ružmarinu, dobiva poseban miris i aromu koja obogaćuje okus jela. Jednostavna priprema i zdravi sastojci čine ga idealnim izborom za sve koji traže hranjiv i ukusan obrok.
Sastojci
Za 4 porcije:
- 400 g pilećeg filea (ili pilećih zabataka bez kosti)
- 1 glavica kelja
- 2 srednja krumpira
- 1 glavica luka
- 2 režnja češnjaka
- 1 mrkva
- 1 žličica suhog ružmarina
- 1 lovorov list
- 1 l pilećeg temeljca (ili vode)
- 2 žlice maslinovog ulja
- Sol i papar po ukusu
Nutritivne vrijednosti
Nutritivne vrijednosti izračunate su za jednu porciju (približno 350 g):
- Kalorije: 290 kcal
- Proteini: 30 g
- Ugljikohidrati: 20 g
- Masti: 10 g
- Vlakna: 6 g
- Vitamini i minerali: Kelj je bogat vitaminima C i K, dok piletina osigurava visokokvalitetne proteine i željezo.
Priprema
- Pileći file narežite na manje komade i kratko ga popržite na maslinovom ulju u velikom loncu dok ne dobije zlatnu boju.
- Dodajte nasjeckani luk i češnjak te pirjajte dok ne omekšaju.
- Ubacite narezanu mrkvu i krumpir te nastavite pirjati nekoliko minuta.
- Dodajte kelj narezan na trakice, zatim ulijte pileći temeljac i dodajte lovorov list i ružmarin.
- Posolite i popaprite po ukusu te kuhajte na laganoj vatri oko 30 minuta, dok povrće ne omekša i okusi se ne prožmu.
- Po potrebi dodatno začinite i poslužite toplo.
Kelj je samo neki od primjera zelenog lisnatog povrća koje pomaže u održavanju kognitivnih funkcija. Osobe koje svakodnevno jedu zeleno lisnato povrće imaju jednako dobre kognitivne sposobnosti kao 11 godina mlađe osobe. Priprema zelenog lisnatog povrća nije komplicirana i treba ga što kraće termički obrađivati jer se termičkom obradom gube njegova nutritivna svojstva.
Prijedlog za serviranje
Kelj varivo s piletinom najbolje je poslužiti toplo, uz krišku domaćeg kruha ili integralnog peciva. Po želji možete dodati malo limunovog soka za svježinu ili žlicu vrhnja za kremastiju teksturu.
Dodatni savjeti
- Ako želite gušće varivo, dio krumpira zgnječite vilicom tijekom kuhanja.
- Za još bolji okus, možete koristiti svježi ružmarin umjesto suhog.
- Ovo varivo može se pripremiti unaprijed i čuvati u hladnjaku do tri dana – okusi će se dodatno razviti.
- Ako želite vegetarijansku verziju, piletinu možete zamijeniti lećom ili slanutkom.
Isprobajte i ovo:

Vezani recepti
-
-
Jela od mesaPiletina s tjesteninom i povrćem20 min12345
-
Jela od mesaVarivo od piletine i tikvica30 min12345
-
Jela od mesaPiletina punjena špinatom i sirom1:20h12345
-
Jela od mesaPaprike punjene piletinom i feta sirom50 min12345
-
Jela od mesaPržena piletina s brokulom i smeđom riža30 min12345
Popularni recepti
-
Blagdanska jelaUskrsna šunka u kruhu3 h12345
-
Kruh i pecivaTalijanska uskrsna pogača2:30h12345
-
DesertiTorta od mrkve i sira50 min12345
-
Niskomasna prehranaZobena kaša sa slaninom i sirom20 min12345
-
Niskokalorična jelaZapečeni poriluk s krumpirom45 min12345
-
JuheJuha od batata sa slaninom45 min12345