Klasične ćufte
Slasne mesne okruglice u umaku od rajčice.
Izvor slike: 123RF
Vrijeme pripreme: 45 min
Težina recepta:
- 1
- 2
- 3
- 4
- 5
Sastojci
Za ćufte:
- 500 gr miješanog mljevenog mesa
- 100 gr riže
- 1 srednji crveni luk
- 1 režanj češnjaka
- 1 jaje
- 2 žlice krušnih mrvica
- 1 ½ žličica slatke mljevene paprike
- 100 ml vode
- sol
- papar
- žličica sjeckanog peršina
- 2 žlice ulja
Za umak:
- 500 ml pasirane rajčice
- 2 žlice ulja
- 2 žlice brašna
- 1 l vode
- sol
- papar
- ½ žličice šećera (po želji)
- žličica sušenog bosiljka
Priprema
- U tavi na malo ulja propirjajte sitno nasjeckani luk i češnjak.
- Kad luk zastakli dodajte rižu i miješajte oko 2 minute. Maknite s vatre.
- U zdjelu stavite mljeveno meso, dodajte rižu, krušne mrvice, razmućeno jaje, sol, papar, peršin i vodu. Smjesu dobro promiješajte rukama i ostavite da odstoji oko pola sata u frižideru. Smjesu zatim oblikujte u kuglice jednake veličine i stavite na veći tanjur.
- Da biste pripremili umak u loncu zagrijte ulje, dodajte brašno i miješajte 1 minutu. Zatim polako ulijevajte vodu te dodajte pasiranu rajčicu, bosiljak, sol, papar i šećer ako ga koristite. Dobro promiješajte i kuhajte na srednje jakoj vatri 10 do 12 minuta, odnosno dok umak ne proključa.
- U umak jednu po jednu ćuftu, smanjite temperaturu kuhajte na laganoj vatri 30 minuta. Ako je umak previše gust, slobodno usred kuhanja dodajte još 1 dl vode.
- Poslužite uz pire krumpir.
Provjerite nutritivnu vrijednost namirnica
Provjerite
Vezani recepti
Popularni recepti
-
Vegetarijanska prehranaLagani složenac od tikvica35 min12345
-
JuheKremasta juha od tikvica i mrkve35 min12345
-
Jela od ribeŠpageti s tunom i umakom od rajčice30 min12345
-
DesertiČokoladni kolač s datuljama i orasima1 h12345
-
Jela od mesaSendvič torta od mortadele i sira15 min12345
-
Jela od mesaSendviči s parizerom, kajganom i svježim povrćem15 min12345