Quiche sa špinatom i šunkom
- 1
- 2
- 3
- 4
- 5
Sastojci
Podloga:
-
200 gr višenamjenskog brašna
-
prstohvat soli
-
110 gr ohlađenog maslaca, narezanog na kockice
-
50 ml hladne vode
Nadjev:
-
žlica maslinovog ulja
-
nasjeckani crveni luk, srednje veličine
-
2 protisnuta režnja češnjaka
-
150 g sjeckane šunke
-
900 gr svježeg špinata
-
30 gr svježeg peršina sjeckanog
-
4 veća jaja
-
pola šalice mlijeka
-
pola šalice jogurta
-
100 gr ribanog cheddar sira
-
svježe mljeveni papar po ukusu
Priprema
Podloga
1. U velikoj zdjeli pomiješajte brašno i sol. Dodajte maslac i rukama umiješajte u mješavinu brašna i soli dok ne poprimi rahlu teksturu. Dodajte vodu i sve pomiješajte pomoću vilice. Ako je tijesto previše brašnasto, dodajte još malo vode. Zatim tijesto lagano mijesite rukama i oblikujte ga u kuglu. Kuglu od tijesta prebacite na radnu površinu, pritisnite rukama da dobijete oblik diska, omotajte plastičnom folijom te spremite u frižider na sat vremena.*
2. Nakon što ste izvadili tijesto iz frižidera, ostavite ga na sobnoj temperaturi 5 do 10 minuta. Radnu površinu lagano pobrašnite i izvaljajte tijesto pomoću valjka. Pažljivo ga prebacite u kalup za quiche, potiskujući ga pritom o dno i stijenke. Iznad ruba kalupa trebalo bi ostati 5 cm tijesta, ako postoji višak odrežite ga nožem. Pripremljeno tijesto u kalupu stavite u zamrzivač na 15 minuta.
3. Za to vrijeme zagrijte pećnicu na 180 stupnjeva.
4. Na tijesto stavite papir za pečenje i utege za pitu, a ako ne posjedujete utege poslužite se suhim grahom. Pecite tijesto 10 minuta. Pažljivo uklonite utege ili grah i papir za pečenje te pecite tijesto još 5 minuta. Izvadite tijesto iz pećnice i ostavite sa strane.
Nadjev:
*Punjenje možete pripremiti dok se tijesto hladi u frižideru sat vremena.
1. U tavi zagrijte maslinovo ulje na srednjoj temperaturi. Dodajte nasjeckani luk i miješajte dok luk ne uvene. Dodajte češnjak i nasjeckanu šunku te pirjajte 2 minute. Zatim svemu dodajte špinat i peršin te pirjajte oko još par minuta, odnosno dok špinat ne uvene.
2. U zdjeli pomiješajte jaja, mlijeko, jogurt i papar dok ne dobijete kompaktnu smjesu. Smjesi dodajte naribani cheddar i mješavinu špinata i šunke.
3. Punjenje pažljivo prelijte u kalup s tijestom
4. Pecite u pećnici na 180 stupnjeva oko 50 minuta. Lagano zabodite nož u quiche kako biste provjerili je li dovoljno pečeno.
5. Poslužite toplo.
Vezani recepti
-
-
Jela od mesaPohane palačinke sa šunkom i sirom1 h12345
-
Jela od mesaPiletina punjena špinatom i sirom1:20h12345
-
Jela od mesaZarolana piletina na grčki način50 min12345
-
Jela od mesaSloženac od šunke i sira1:30h12345
-
Jela od mesaFrittata sa šunkom, gljivama i špinatom10 min12345
Popularni recepti
-
DesertiČokoladni kolač s datuljama i orasima1 h12345
-
Jela od mesaSendvič torta od mortadele i sira15 min12345
-
Jela od mesaSendviči s parizerom, kajganom i svježim povrćem15 min12345
-
Jela od mesa
-
Jela od mesaSalata s trajnom salamom, mozzarellom i rajčicama15 min12345
-
Deserti