Quiche sa špinatom i šunkom

Quiche sa špinatom i šunkom

Quiche sa špinatom i šunkom
  • Objavljeno: Utorak, 12.03.2024.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:
Quiche je slana francuska pita s prhkim tijestom koja nikoga neće ostaviti ravnodušnim.
Izvor slike: 123RF
Vrijeme pripreme: 1:30h Ocjena recepta:
12345
Težina recepta:
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5

Sastojci

Podloga: 

  • 200 gr višenamjenskog brašna 

  • prstohvat soli 

  • 110 gr ohlađenog maslaca, narezanog na kockice 

  • 50 ml hladne vode 

Nadjev: 

  • žlica maslinovog ulja 

  • nasjeckani crveni luk, srednje veličine 

  • 2 protisnuta režnja češnjaka 

  • 150 g sjeckane šunke 

  • 900 gr svježeg špinata 

  • 30 gr svježeg peršina sjeckanog 

  • 4 veća jaja 

  • pola šalice mlijeka 

  • pola šalice jogurta 

  • 100 gr ribanog cheddar sira 

  • svježe mljeveni papar po ukusu 


Priprema

Podloga

1. U velikoj zdjeli pomiješajte brašno i sol. Dodajte maslac i rukama umiješajte u mješavinu brašna i soli dok ne poprimi rahlu teksturu. Dodajte vodu i sve pomiješajte pomoću vilice. Ako je tijesto previše brašnasto, dodajte još malo vode. Zatim tijesto lagano mijesite rukama i oblikujte ga u kuglu. Kuglu od tijesta prebacite na radnu površinu, pritisnite rukama da dobijete oblik diska, omotajte plastičnom folijom te spremite u frižider na sat vremena.*

2. Nakon što ste izvadili tijesto iz frižidera, ostavite ga na sobnoj temperaturi 5 do 10 minuta. Radnu površinu lagano pobrašnite i izvaljajte tijesto pomoću valjka. Pažljivo ga prebacite u kalup za quiche, potiskujući ga pritom o dno i stijenke. Iznad ruba kalupa trebalo bi ostati 5 cm tijesta, ako postoji višak odrežite ga nožem. Pripremljeno tijesto u kalupu stavite u zamrzivač na 15 minuta.

3. Za to vrijeme zagrijte pećnicu na 180 stupnjeva.

4. Na tijesto stavite papir za pečenje i utege za pitu, a ako ne posjedujete utege poslužite se suhim grahom. Pecite tijesto 10 minuta. Pažljivo uklonite utege ili grah i papir za pečenje te pecite tijesto još 5 minuta. Izvadite tijesto iz pećnice i ostavite sa strane.

Nadjev:

*Punjenje možete pripremiti dok se tijesto hladi u frižideru sat vremena.

1. U tavi zagrijte maslinovo ulje na srednjoj temperaturi. Dodajte nasjeckani luk i miješajte dok luk ne uvene. Dodajte češnjak i nasjeckanu šunku te pirjajte 2 minute. Zatim svemu dodajte špinat i peršin te pirjajte oko još par minuta, odnosno dok špinat ne uvene.

2. U zdjeli pomiješajte jaja, mlijeko, jogurt i papar dok ne dobijete kompaktnu smjesu. Smjesi dodajte naribani cheddar i mješavinu špinata i šunke.

3. Punjenje pažljivo prelijte u kalup s tijestom

4. Pecite u pećnici na 180 stupnjeva oko 50 minuta. Lagano zabodite nož u quiche kako biste provjerili je li dovoljno pečeno.

5. Poslužite toplo.

Provjerite nutritivnu vrijednost namirnica
Provjerite nutritivnu vrijednost namirnica Provjerite

Vezani recepti

Popularni recepti

Preporučeni recepti