Špageti bolognese
- Objavljeno: Ponedjeljak, 02.11.2020.
Bolonjez umak je pravi klasik kojeg rado volimo imati u svom meniju.
Sastojci
- 1 velika žlica maslinovog ulja
- 1 luk, sitno narezan
- 2 režnja češnjaka, sitno narezana
- 1 mrkva, narezana
- 1 stabljika celera, narezana
- 50 g slanine, sitno narezane
- 350 g mljevene govedine ( meso je moguće i po vašem izboru i mogućnostima)
- 400 g konzerviranih oguljenih pelata
- 2 čajne žličice suhog origana
- 125 ml crvenog vina
- 2 velike žlice pasirane rajčice
- sol
- papar
- 700 g špageta
Priprema
- Zagrijte ulje u tavi na srednje jakoj vatri, a zatim dodajte luk i dinstajte ga na 3 minute.
- Dodajte češnjak, mrkvu, celer i slaninu te pirjajte na 3-4 minute sve dok ne dobiju blago smeđu boju.
- Dodajte govedinu i kuhajte na jakoj vatri kroz 3 minute dok meso ne dobije smeđu boju. Umiješajte i rajčice (blago ih razbijajući drvenom kuhačom), origano i vino te pustite sve da zakuha.
- Smanjite vatru i ostavite da se lagano pirja kroz najmanje 45 minuta.
- Dodajte i pasiranu rajčicu te začinite solju i paprom.
- Kuhajte špagete u blago slanoj kipućoj vodi 8-10 minuta dok ne budu al dente. Ocijedite temeljito.
- Prenesite špagete u veliku zdjelu za posluživanje, a zatim prelijte umak preko njih.
- Dobro promiješajte i poslužite vruće.