Varivo od graška s junetinom i krumpirom

Varivo od graška s junetinom i krumpirom

Varivo od graška s junetinom i krumpirom
  • Objavljeno: Srijeda, 28.05.2025.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:
Uživajte u bogatom okusu graška s junetinom – savršenom kombinacijom tradicije i hranjivih sastojaka za obiteljski obrok.
Izvor slike: Canva
Vrijeme pripreme: 1:30h Ocjena recepta:
12345
Težina recepta:
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5

Grašak varivo s junetinom je jelo koje se kroz generacije priprema u obiteljima, oduvijek omiljeno za obiteljske obroke. Grašak je bogat biljnim proteinima i vlaknima, što ga čini izvrsnim izvorom hranjivih tvari. Junetina, s visokim sadržajem proteina i mekanih, sočnih komada mesa, dodaje jelu hranjivost i okus. Kombinacija ovih sastojaka stvara jelo koje nije samo ukusno već i hranjivo.

Sastojci

za 4 porcije:

  • 600 g junetine (lopatica ili vrat)
  • 400 g graška (svježeg ili zamrznutog)
  • 1 veći krumpir
  • 3 češnja češnjaka
  • 2 manje mrkve
  • 1 žlica pasirane rajčice
  • 1 žlica ajvara (opcionalno)
  • 1 žlica mljevene paprike
  • 1 lovorov list
  • 1 goveđa kocka (opcionalno)
  • 750 ml vode
  • Sol i papar po ukusu
  • 50 ml ulja
  • Šaka svježeg peršina

Nutritivne vrijednosti

Nutritivne vrijednosti odnose se na jednu porciju (približno 400 g):

  • Energija: 450 kcal
  • Proteini: 30 g
  • Masti: 25 g
  • Ugljikohidrati: 35 g
  • Vlakna: 5 g
  • Prirodni šećeri: 5 g

Priprema

  1. Priprema mesa i povrća: Narežite junetinu na kockice, luk i češnjak nasjeckajte, mrkvu narežite na kolutiće, a krumpir na kockice.
  2. Prženje: Na ulju pržite luk dok ne omekša, zatim dodajte junetinu i kratko popržite. Dodajte češnjak i mrkvu te kratko pržite.
  3. Kuhanje: Dodajte mljevenu papriku, rajčicu, ajvar (ako ga koristite), lovorov list i goveđu kocku (ako je koristite). Zalijte vodom i kuhajte na srednjoj vatri dok meso ne omekša (oko 1,5 sata).
  4. Dodajte grašak i krumpir: Kada je meso skoro kuhano, dodajte grašak i krumpir te kuhajte još 20-30 minuta dok sve ne bude kuhano. Začinite solju i paprom po ukusu.

Prijedlog za serviranje

Poslužite varivo vruće, ukrasite svježim peršinom ili paprom. Savršeno je za hladnije dane kao topli obrok koji će oduševiti cijelu obitelj.

Dodatni savjeti

  • Za dodatnu kremoznost, možete dodati malo vrhnja ili kajmaka prije serviranja.
  • Ako želite slabiji okus graška, smanjite njegovu količinu ili koristite zamrznuti grašak koji je manje intenzivan.
  • Ovo varivo je idealno za pripremu u ekspres loncu, što smanjuje vrijeme kuhanja na pola sata.

Vezani sadržaj:

Provjerite nutritivnu vrijednost namirnica
Provjerite nutritivnu vrijednost namirnica Provjerite

Vezani recepti

Popularni recepti

Preporučeni recepti