Varivo od graška s junetinom i krumpirom

Uživajte u bogatom okusu graška s junetinom – savršenom kombinacijom tradicije i hranjivih sastojaka za obiteljski obrok.
Izvor slike: Canva
Vrijeme pripreme: 1:30h
Težina recepta:
- 1
- 2
- 3
- 4
- 5
Grašak varivo s junetinom je jelo koje se kroz generacije priprema u obiteljima, oduvijek omiljeno za obiteljske obroke. Grašak je bogat biljnim proteinima i vlaknima, što ga čini izvrsnim izvorom hranjivih tvari. Junetina, s visokim sadržajem proteina i mekanih, sočnih komada mesa, dodaje jelu hranjivost i okus. Kombinacija ovih sastojaka stvara jelo koje nije samo ukusno već i hranjivo.
Sastojci
za 4 porcije:
- 600 g junetine (lopatica ili vrat)
- 400 g graška (svježeg ili zamrznutog)
- 1 veći krumpir
- 3 češnja češnjaka
- 2 manje mrkve
- 1 žlica pasirane rajčice
- 1 žlica ajvara (opcionalno)
- 1 žlica mljevene paprike
- 1 lovorov list
- 1 goveđa kocka (opcionalno)
- 750 ml vode
- Sol i papar po ukusu
- 50 ml ulja
- Šaka svježeg peršina
Nutritivne vrijednosti
Nutritivne vrijednosti odnose se na jednu porciju (približno 400 g):
- Energija: 450 kcal
- Proteini: 30 g
- Masti: 25 g
- Ugljikohidrati: 35 g
- Vlakna: 5 g
- Prirodni šećeri: 5 g
Priprema
- Priprema mesa i povrća: Narežite junetinu na kockice, luk i češnjak nasjeckajte, mrkvu narežite na kolutiće, a krumpir na kockice.
- Prženje: Na ulju pržite luk dok ne omekša, zatim dodajte junetinu i kratko popržite. Dodajte češnjak i mrkvu te kratko pržite.
- Kuhanje: Dodajte mljevenu papriku, rajčicu, ajvar (ako ga koristite), lovorov list i goveđu kocku (ako je koristite). Zalijte vodom i kuhajte na srednjoj vatri dok meso ne omekša (oko 1,5 sata).
- Dodajte grašak i krumpir: Kada je meso skoro kuhano, dodajte grašak i krumpir te kuhajte još 20-30 minuta dok sve ne bude kuhano. Začinite solju i paprom po ukusu.
Prijedlog za serviranje
Poslužite varivo vruće, ukrasite svježim peršinom ili paprom. Savršeno je za hladnije dane kao topli obrok koji će oduševiti cijelu obitelj.
Dodatni savjeti
- Za dodatnu kremoznost, možete dodati malo vrhnja ili kajmaka prije serviranja.
- Ako želite slabiji okus graška, smanjite njegovu količinu ili koristite zamrznuti grašak koji je manje intenzivan.
- Ovo varivo je idealno za pripremu u ekspres loncu, što smanjuje vrijeme kuhanja na pola sata.
Vezani sadržaj:
Provjerite nutritivnu vrijednost namirnica

Vezani recepti
-
-
Jela od mesaJuneći gulaš s krumpirom1 h12345
-
Jela od mesaVarivo od kelja i krumpira s kobasicom40 min12345
-
Jela od mesaVarivo od kupusa i slanine40 min12345
-
Jela od mesaPileća prsa s gljivama45 min12345
-
Jela od mesaSlatki krumpir punjen piletinom2 h12345
Popularni recepti
-
Blagdanska jelaUskrsna šunka u kruhu3 h12345
-
Kruh i pecivaTalijanska uskrsna pogača2:30h12345
-
DesertiTorta od mrkve i sira50 min12345
-
Niskomasna prehranaZobena kaša sa slaninom i sirom20 min12345
-
Niskokalorična jelaZapečeni poriluk s krumpirom45 min12345
-
JuheJuha od batata sa slaninom45 min12345