Wok od junetine, mahuna, paprike i šampinjona

Wok od junetine, mahuna, paprike i šampinjona

Wok od junetine, mahuna, paprike i šampinjona
  • Objavljeno: Četvrtak, 26.09.2024.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:
Jednostavan, brzi ručak s azijskim štihom gotov u 30 minuta.
Izvor slike: Canva
Vrijeme pripreme: 30 min Ocjena recepta:
12345
Težina recepta:
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5

Sastojci

  • 300 g junetine (file ili ramstek, tanko narezan na trakice)
  • 200 g zelenih mahuna (narezanih na komade)
  • 1 crvena paprika (narezana na trakice)
  • 1 žuta paprika (narezana na trakice)
  • 1 luk (narezan na tanke ploške)
  • 100 g kukuruza (svježeg ili iz konzerve)
  • 200 g šampinjona (narezanih na ploške)
  • 3 žlice soja umaka
  • 2 žlice sezamovog ulja (ili suncokretovog ulja)
  • 1 žlica rižinog octa (ili sok od limete)
  • 2 režnja češnjaka (sitno nasjeckana)
  • 1 žličica đumbira u prahu (ili svježe naribanog)
  • 1 žličica šećera
  • 200 g basmati ili jasmin riže (kuhane prema uputama)
  • sol i papar (po ukusu)
  • sezam za posipanje (po želji)
  • svježi korijander (po želji)

Wok je odlična opcija ako nemate puno vremena za kuhanje i tražite ideju za brzi ručak gotov u 30 minuta ili manje. Ne brinite, ovo je jelo dovoljno jednostavno da ga pripremite manje u pola sata, a istovremeno ima pomalo egzotičan okus kojem ćete se poželjeti često vratiti. 


Priprema

  1. U loncu skuhajte basmati ili jasmin rižu prema uputama na pakiranju. Kad je gotova, pokrijte je i ostavite sa strane dok pripremate wok.
  2. Junetinu tanko narežite na trakice. U zdjeli pomiješajte soja umak, rižin ocat, đumbir, češnjak i šećer. Dodajte junetinu u marinadu i ostavite da odstoji 10-15 minuta.
  3. U woku ili dubljoj tavi zagrijte sezamovo ulje na jakoj vatri. Dodajte mariniranu junetinu i pržite je 2-3 minute, dok ne postane smeđa sa svih strana. Izvadite junetinu iz woka i ostavite sa strane.
  4. U isti wok dodajte još malo ulja, ako je potrebno. Na jakoj vatri pržite luk, mahune, papriku i šampinjone. Povrće pržite 5-7 minuta, povremeno miješajući, dok ne omekša, ali zadrži malo hrskavosti. Dodajte kukuruz na kraju, jer mu treba najmanje vremena za kuhanje.
  5. Vratite junetinu u wok s povrćem. Dodajte još malo soja umaka i pržite sve zajedno 1-2 minute dok se okusi ne sjedine. Po potrebi začinite solju i paprom.
  6. Na tanjure stavite podlogu od kuhane riže, a preko nje servirajte wok s junetinom i povrćem. Po želji posipajte sezamom i svježim korijanderom po želji.

Vezani sadržaj:

Provjerite nutritivnu vrijednost namirnica
Provjerite nutritivnu vrijednost namirnica Provjerite

Vezani recepti

Popularni recepti

Preporučeni recepti