Wok od junetine, mahuna, paprike i šampinjona
Jednostavan, brzi ručak s azijskim štihom gotov u 30 minuta.
Izvor slike: Canva
Vrijeme pripreme: 30 min
Težina recepta:
- 1
- 2
- 3
- 4
- 5
Sastojci
- 300 g junetine (file ili ramstek, tanko narezan na trakice)
- 200 g zelenih mahuna (narezanih na komade)
- 1 crvena paprika (narezana na trakice)
- 1 žuta paprika (narezana na trakice)
- 1 luk (narezan na tanke ploške)
- 100 g kukuruza (svježeg ili iz konzerve)
- 200 g šampinjona (narezanih na ploške)
- 3 žlice soja umaka
- 2 žlice sezamovog ulja (ili suncokretovog ulja)
- 1 žlica rižinog octa (ili sok od limete)
- 2 režnja češnjaka (sitno nasjeckana)
- 1 žličica đumbira u prahu (ili svježe naribanog)
- 1 žličica šećera
- 200 g basmati ili jasmin riže (kuhane prema uputama)
- sol i papar (po ukusu)
- sezam za posipanje (po želji)
- svježi korijander (po želji)
Wok je odlična opcija ako nemate puno vremena za kuhanje i tražite ideju za brzi ručak gotov u 30 minuta ili manje. Ne brinite, ovo je jelo dovoljno jednostavno da ga pripremite manje u pola sata, a istovremeno ima pomalo egzotičan okus kojem ćete se poželjeti često vratiti.
Priprema
- U loncu skuhajte basmati ili jasmin rižu prema uputama na pakiranju. Kad je gotova, pokrijte je i ostavite sa strane dok pripremate wok.
- Junetinu tanko narežite na trakice. U zdjeli pomiješajte soja umak, rižin ocat, đumbir, češnjak i šećer. Dodajte junetinu u marinadu i ostavite da odstoji 10-15 minuta.
- U woku ili dubljoj tavi zagrijte sezamovo ulje na jakoj vatri. Dodajte mariniranu junetinu i pržite je 2-3 minute, dok ne postane smeđa sa svih strana. Izvadite junetinu iz woka i ostavite sa strane.
- U isti wok dodajte još malo ulja, ako je potrebno. Na jakoj vatri pržite luk, mahune, papriku i šampinjone. Povrće pržite 5-7 minuta, povremeno miješajući, dok ne omekša, ali zadrži malo hrskavosti. Dodajte kukuruz na kraju, jer mu treba najmanje vremena za kuhanje.
- Vratite junetinu u wok s povrćem. Dodajte još malo soja umaka i pržite sve zajedno 1-2 minute dok se okusi ne sjedine. Po potrebi začinite solju i paprom.
- Na tanjure stavite podlogu od kuhane riže, a preko nje servirajte wok s junetinom i povrćem. Po želji posipajte sezamom i svježim korijanderom po želji.
Vezani sadržaj:
Provjerite nutritivnu vrijednost namirnica
Provjerite
Vezani recepti
Popularni recepti
-
DesertiČokoladni kolač s datuljama i orasima1 h12345
-
Jela od mesaSendvič torta od mortadele i sira15 min12345
-
Jela od mesaSendviči s parizerom, kajganom i svježim povrćem15 min12345
-
Jela od mesa
-
Jela od mesaSalata s trajnom salamom, mozzarellom i rajčicama15 min12345
-
Deserti