Quiche s dimljenim lososom
- Objavljeno: Petak, 27.08.2021.
Quiche je jelo koje se može jesti toplo ili hladno, zbog čega je idealan kao obrok koji možete ponijeti na posao.
Sastojci
Podloga:
- 200 g brašna
- prstohvat soli
- 110 g ohlađenog maslaca, narezanog na kockice
- 50 ml hladne vode
Nadjev:
- 2 jaja
- 230 g kiselog vrhnja
- 330 g ribanog sira
- 1 žlica senfa
- 1 žličica ribanog đumbira (ili ½ žličice đumbira u prahu)
- 250 g dimljenog lososa
- papar
Priprema quichea s dimljenim lososom
- Najprije pripremite tijesto za podlogu tako što ćete u velikoj zdjeli pomiješati brašno i sol. Dodajte maslac i rukama miješajte dok ne dobijete rahlu smjesu. Zatim ulijte vodu i sve pomiješajte vilicom.
- Tijesto kratko zamijesite rukama i oblikujte u disk, omotajte plastičnom folijom te stavite u frižider na sat vremena.
- Kada izvadite tijesto iz frižidera, ostavite ga na sobnoj temperaturi 10-ak minuta. Zatim tijesto izvaljajte i pažljivo stavite u kalup za quiche te dno lagano izbodite vilicom. Iznad ruba kalupa bi trebalo ostati oko 5 cm tijesta, a ako postoji višak odrežite ga. Tijesto zatim stavite u zamrzivač na 15 minuta.
- Za to vrijeme pripremite nadjev tako što ćete u zdjeli pomiješati kiselo vrhnje, jaja, senf, papar i đumbir. Nakon toga umiješajte ribani sir.
- Na tijesto položite komade dimljenog lososa i ravnomjerno rasporedite pripremljenu smjesu.
- Pecite u pećnici zagrijanoj na 180 stupnjeva oko 30 minuta, odnosno dok se nane zgusne i poprimi zlatno smeđu boju.
Jeste li znali? Losos je bogat omega 3 masnim kiselinama. Pročitajte zašto su omega 3 masne kiseline toliko važne!