Meksičke špagete bolonjez – spoj talijanske klasike i latino začina

- 1
- 2
- 3
- 4
- 5
Ljubitelji tjestenine i začinjenih jela, ovo je recept koji morate isprobati! Meksičke špagete bolonjez kombiniraju bogati okus klasičnog bolonjez umaka s meksičkim začinima i crvenim grahom, dodajući mu novu dimenziju. Ovo jelo je savršen spoj talijanske tradicije i meksičkog temperamenta, a uz to je i nutritivno bogato, zahvaljujući proteinu iz mesa i vlaknima iz graha. Idealno za brzu, ali hranjivu večeru koja će zadovoljiti cijelu obitelj.
Sastojci
- 300 g špageta
- 300 g mljevene junetine
- 1 konzerva (400 g) crvenog graha, ocijeđena i isprana
- 1 konzerva (400 g) nasjeckanih rajčica
- 1 mala glavica luka, sitno sjeckana
- 2 češnja češnjaka, protisnuta
- 1 žlica maslinovog ulja
- 1 žličica čilija u prahu
- 1 žličica kumina
- 1 žličica dimljene paprike
- ½ žličice origana
- Sol i papar po ukusu
- 50 g ribanog cheddar sira (ili po izboru)
- Svježi korijander ili peršin za dekoraciju
Nutritivne vrijednosti
- Kalorije: 520 kcal
- Proteini: 28 g
- Masti: 14 g
- Ugljikohidrati: 65 g
- Vlakna: 10 g
Priprema
-
U velikoj tavi zagrijte maslinovo ulje na srednje jakoj vatri. Dodajte nasjeckani luk i pirjajte dok ne omekša.
-
Umiješajte mljevenu junetinu i pržite dok ne dobije lijepu smeđu boju, povremeno miješajući.
-
Dodajte češnjak, čili u prahu, kumin, dimljenu papriku i origano te sve dobro promiješajte.
-
Umiješajte nasjeckane rajčice i crveni grah, zatim smanjite vatru i pustite da lagano krčka 15-20 minuta dok se okusi ne sjedine.
-
U međuvremenu, skuhajte špagete prema uputama na pakiranju.
-
Ocijedite tjesteninu i dodajte je u umak, dobro promiješajte kako bi se svi sastojci povezali.
-
Po želji pospite ribanim sirom i svježim korijanderom ili peršinom.
Prijedlog za serviranje
Ove meksičke špagete bolonjez poslužite uz krišku hrskavog kruha i čašu laganog crnog vina. Za dodatni meksički štih, možete dodati malo kiselog vrhnja ili avokada sa strane.
Dodatni savjeti
-
Ako volite ljutija jela, dodajte svježi jalapeño ili ekstra čili u prahu.
-
Možete koristiti i mljevenu puretinu kao zdraviju alternativu.
-
Za još bogatiji okus, umaku dodajte malo tamne čokolade ili žličicu javorovog sirupa.
-
Ostatke možete čuvati u hladnjaku do tri dana i podgrijati prije posluživanja.

Vezani recepti
-
-
Jela od tjestenineTjestenina s inćunima i kaparima20 min12345
-
Jela od tjestenineŠpageti sa sardinama20 min12345
-
Jela od tjestenineŠpageti sa čilijem i gljivama30 min12345
-
Jela od tjestenine
-
Jela od tjestenineTjestenina s avokadom15 min12345
Popularni recepti
-
Blagdanska jelaUskrsna šunka u kruhu3 h12345
-
Kruh i pecivaTalijanska uskrsna pogača2:30h12345
-
DesertiTorta od mrkve i sira50 min12345
-
Niskomasna prehranaZobena kaša sa slaninom i sirom20 min12345
-
Niskokalorična jelaZapečeni poriluk s krumpirom45 min12345
-
JuheJuha od batata sa slaninom45 min12345