Tjestenina s piletinom i graškom

- 1
- 2
- 3
- 4
- 5
Tjestenina s piletinom i graškom u umaku od passate savršen je izbor za one koji žele spojiti jednostavnost pripreme s bogatim i hranjivim okusima. Piletina je izvrstan izvor kvalitetnih proteina, dok grašak donosi prirodnu slatkoću i vlakna. Passata, odnosno pasirani rajčica, daje jelu svježinu i blagu kiselost koja savršeno balansira bogatstvo mesa i povrća. Ovaj recept je praktičan, brz i prilagođen svakodnevnoj kuhinji, a može se lako obogatiti dodatnim začinima ili povrćem po želji.
Sastojci
-
300 g tjestenine (penne, fusilli ili po izboru)
-
350 g pilećih prsa bez kostiju, narezana na kockice
-
200 g svježeg ili smrznutog graška
-
400 ml passate (pasirani rajčica)
-
1 srednja glavica luka, sitno nasjeckana
-
2 režnja češnjaka, sitno nasjeckana
-
2 žlice maslinovog ulja
-
Sol i svježe mljeveni crni papar po ukusu
-
Po želji: svježi bosiljak ili peršin za dekoraciju
-
Naribani parmezan za posluživanje (po želji)
Nutritivne vrijednosti
Nutritivne vrijednosti odnose se na 1 porciju (približno 350 g):
-
Energija: 520 kcal
-
Proteini: 35 g
-
Masti: 12 g
-
Ugljikohidrati: 55 g
-
Vlakna: 6 g
-
Prirodni šećeri: 7 g
Priprema:
-
Skuhajte tjesteninu u posoljenoj vodi prema uputama na pakiranju dok ne bude al dente. Ocijedite i sačuvajte malo vode od kuhanja.
-
U velikoj tavi zagrijte maslinovo ulje, dodajte nasjeckani luk i pirjajte dok ne postane staklast. Dodajte češnjak i kratko popržite.
-
Ubacite piletinu u tavu i pržite dok ne dobije zlatnu boju sa svih strana. Začinite solju i paprom.
-
Dodajte grašak i kratko ga pirjajte zajedno s piletinom, oko 3-5 minuta.
-
Ulijte passatu, promiješajte i pustite da lagano kuha 10-ak minuta, po potrebi podlijevajući malo vode od kuhanja tjestenine da umak ne bude pregust.
-
Dodajte ocijeđenu tjesteninu u tavu, dobro promiješajte da se sastojci povežu.
-
Poslužite toplo, ukrašeno svježim bosiljkom ili peršinom i po želji posipano naribanim parmezanom.
Prijedlog za serviranje:
Tjesteninu s piletinom i graškom u umaku od passate poslužite uz svježu zelenu salatu ili blago pečene povrtne priloge. Odličan je izbor i lagano bijelo vino poput Sauvignon Blanca ili Pinot Grigia.
Dodatni savjeti:
-
Za intenzivniji okus dodajte prstohvat suhog origana ili timijana u umak.
-
Umjesto passate, možete koristiti i pelate ili svježe rajčice narezane na kockice.
-
Ako volite kremastije umake, dodajte malo vrhnja za kuhanje pred kraj kuhanja.
-
Piletinu možete zamijeniti puretinom ili nemasnim komadima svinjetine po želji.
Vezani sadržaj:

Vezani recepti
-
-
Jela od tjestenineTjestenina s pancetom i graškom35 min12345
-
Jela od tjestenineTjestenina s artičokama i piletinom45 min12345
-
Jela od tjestenineTjestenina s piletinom, graškom i mrkvom30 min12345
-
Jela od tjestenineTjestenina s ovčjim sirom i šparogama25 min12345
-
Jela od tjestenineTjestenina s piletinom i tikvicama50 min12345
Popularni recepti
-
Blagdanska jelaUskrsna šunka u kruhu3 h12345
-
Kruh i pecivaTalijanska uskrsna pogača2:30h12345
-
DesertiTorta od mrkve i sira50 min12345
-
Niskomasna prehranaZobena kaša sa slaninom i sirom20 min12345
-
Niskokalorična jelaZapečeni poriluk s krumpirom45 min12345
-
JuheJuha od batata sa slaninom45 min12345