Tjestenina sa šparogama, ricottom i graškom

Tjestenina sa šparogama, ricottom i graškom

Tjestenina sa šparogama, ricottom i graškom
  • Objavljeno: Utorak, 14.06.2016.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:
Kremasta tjestenina sa šparogama, ricottom i graškom savršen je spoj svježine i bogatstva okusa za jednostavan i hranjiv obrok.
Izvor slike: Canva
Vrijeme pripreme: 45 min Ocjena recepta:
12345
Težina recepta:
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5

Tjestenina sa šparogama, ricottom i graškom idealan je izbor za sve koji vole lagane, a hranjive obroke. Šparoge su bogate vitaminima i mineralima te daju blagu orašastu notu, dok grašak unosi prirodnu slatkoću i proteine. Ricotta obogaćuje jelo kremastom teksturom i blagim mliječnim okusom. Za dodatnu nutritivnu vrijednost i raznolikost okusa, u recept možete uključiti i gljive te brokulu, koji su izvrsni izvori vlakana i antioksidansa.

Sastojci

  • 300 g tjestenine po izboru (npr. penne, fusilli)
  • 200 g svježih šparoga, očišćenih i narezanih
  • 150 g svježeg ili smrznutog graška
  • 150 g ricotte
  • 100 g gljiva (šampinjoni ili bukovače), narezanih (po želji)
  • 150 g brokule, natrgane na manje cvjetiće (po želji)
  • 2 žlice maslinovog ulja
  • 1 manji luk, sitno nasjeckan
  • 2 češnja češnjaka, sitno nasjeckana
  • Sol i svježe mljeveni crni papar po ukusu
  • Prstohvat muškatnog oraščića
  • Svježi peršin za posipanje

Nutritivne vrijednosti

Nutritivne vrijednosti odnose se na 1 porciju (približno 350 g):

  • Energija: 480 kcal
  • Proteini: 22 g
  • Masti: 15 g
  • Ugljikohidrati: 55 g
  • Vlakna: 7 g
  • Prirodni šećeri: 6 g

Priprema:

  1. Skuhajte tjesteninu u posoljenoj vodi prema uputama na pakiranju, ali 2-3 minute kraće da ostane al dente. U zadnje 3-4 minute kuhanja dodajte šparoge, brokulu i grašak da se zajedno kratko prokuhaju. Ocijedite, sačuvajte malo vode od kuhanja.
  2. U velikoj tavi zagrijte maslinovo ulje, dodajte luk i pirjajte dok ne postane staklast. Dodajte češnjak i gljive, pirjajte dok gljive ne omekšaju i puste aromu.
  3. Dodajte ocijeđenu tjesteninu i povrće u tavu, dobro promiješajte. Po potrebi dodajte malo sačuvane vode od kuhanja da povežete sastojke.
  4. Maknite tavu s vatre i umiješajte ricottu, začinite solju, paprom i muškatnim oraščićem.
  5. Poslužite toplo, posuto svježim peršinom.

Prijedlog za serviranje:

Poslužite ovu tjesteninu uz laganu zelenu salatu ili pečene cherry rajčice. Odlično se slaže s čašom bijelog vina poput Sauvignon Blanca ili Pinot Grigia.

Dodatni savjeti:

  • Za intenzivniji okus, dodajte malo limunove korice u umak.
  • Umjesto ricotte, možete koristiti kremasti sir ili mascarpone za bogatiju teksturu.
  • Gljive i brokulu slobodno prilagodite sezoni i dostupnosti.
  • Ovaj recept lako možete prilagoditi veganskoj verziji zamjenom ricotte biljnim sirom.

Vezani sadržaj:

Preuzmite CentarZdravlja vodič

Isprobajte ove ukusne i sočne poslastice s tikvicama

Slanjem vodiča na odabranu e-mail adresu suglasni ste sa prijavom na CentarZdravlja newsletter.

Provjerite nutritivnu vrijednost namirnica
Provjerite nutritivnu vrijednost namirnica Provjerite

Vezani recepti

Popularni recepti

Preporučeni recepti