Tjestenina sa šparogama, ricottom i graškom

Kremasta tjestenina sa šparogama, ricottom i graškom savršen je spoj svježine i bogatstva okusa za jednostavan i hranjiv obrok.
Izvor slike: Canva
Vrijeme pripreme: 45 min
Težina recepta:
- 1
- 2
- 3
- 4
- 5
Tjestenina sa šparogama, ricottom i graškom idealan je izbor za sve koji vole lagane, a hranjive obroke. Šparoge su bogate vitaminima i mineralima te daju blagu orašastu notu, dok grašak unosi prirodnu slatkoću i proteine. Ricotta obogaćuje jelo kremastom teksturom i blagim mliječnim okusom. Za dodatnu nutritivnu vrijednost i raznolikost okusa, u recept možete uključiti i gljive te brokulu, koji su izvrsni izvori vlakana i antioksidansa.
Sastojci
- 300 g tjestenine po izboru (npr. penne, fusilli)
- 200 g svježih šparoga, očišćenih i narezanih
- 150 g svježeg ili smrznutog graška
- 150 g ricotte
- 100 g gljiva (šampinjoni ili bukovače), narezanih (po želji)
- 150 g brokule, natrgane na manje cvjetiće (po želji)
- 2 žlice maslinovog ulja
- 1 manji luk, sitno nasjeckan
- 2 češnja češnjaka, sitno nasjeckana
- Sol i svježe mljeveni crni papar po ukusu
- Prstohvat muškatnog oraščića
- Svježi peršin za posipanje
Nutritivne vrijednosti
Nutritivne vrijednosti odnose se na 1 porciju (približno 350 g):
- Energija: 480 kcal
- Proteini: 22 g
- Masti: 15 g
- Ugljikohidrati: 55 g
- Vlakna: 7 g
- Prirodni šećeri: 6 g
Priprema:
- Skuhajte tjesteninu u posoljenoj vodi prema uputama na pakiranju, ali 2-3 minute kraće da ostane al dente. U zadnje 3-4 minute kuhanja dodajte šparoge, brokulu i grašak da se zajedno kratko prokuhaju. Ocijedite, sačuvajte malo vode od kuhanja.
- U velikoj tavi zagrijte maslinovo ulje, dodajte luk i pirjajte dok ne postane staklast. Dodajte češnjak i gljive, pirjajte dok gljive ne omekšaju i puste aromu.
- Dodajte ocijeđenu tjesteninu i povrće u tavu, dobro promiješajte. Po potrebi dodajte malo sačuvane vode od kuhanja da povežete sastojke.
- Maknite tavu s vatre i umiješajte ricottu, začinite solju, paprom i muškatnim oraščićem.
- Poslužite toplo, posuto svježim peršinom.
Prijedlog za serviranje:
Poslužite ovu tjesteninu uz laganu zelenu salatu ili pečene cherry rajčice. Odlično se slaže s čašom bijelog vina poput Sauvignon Blanca ili Pinot Grigia.
Dodatni savjeti:
- Za intenzivniji okus, dodajte malo limunove korice u umak.
- Umjesto ricotte, možete koristiti kremasti sir ili mascarpone za bogatiju teksturu.
- Gljive i brokulu slobodno prilagodite sezoni i dostupnosti.
- Ovaj recept lako možete prilagoditi veganskoj verziji zamjenom ricotte biljnim sirom.
Vezani sadržaj:
Provjerite nutritivnu vrijednost namirnica

Vezani recepti
-
-
Jela od tjestenineZdrava tjestenina Primavera30 min12345
-
Jela od tjestenineTjestenina s graškom i mozzarellom20 min12345
-
Jela od tjestenineTjestenina s limunom i rukolom35 min12345
-
Jela od tjestenineSalata od tjestenine, graška i parmezana20 min12345
-
Jela od tjestenineTjestenina sa šampinjonima, češnjakom i graškom40 min12345
Popularni recepti
-
Blagdanska jelaUskrsna šunka u kruhu3 h12345
-
Kruh i pecivaTalijanska uskrsna pogača2:30h12345
-
DesertiTorta od mrkve i sira50 min12345
-
Niskomasna prehranaZobena kaša sa slaninom i sirom20 min12345
-
Niskokalorična jelaZapečeni poriluk s krumpirom45 min12345
-
JuheJuha od batata sa slaninom45 min12345