Wok od povrća i piletine

Wok od povrća i piletine

Wok od povrća i piletine
  • Objavljeno: Četvrtak, 20.07.2023.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:
Iako je wok zapravo naziv za tip lonca u kojem se ovakvo jelo priprema, ako ga nemate, možete koristiti i običnu tavu.
Izvor slike: Canva
Vrijeme pripreme: 1:10h Ocjena recepta:
12345
Težina recepta:
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5

Sastojci

  • 400 g pilećih prsa (narezanih na trakice)
  • 200 g rezanaca od riže (kuhanih prema uputama na pakiranju)
  • 150 g mrkve (narezane na tanke trakice)
  • 150 g brokule (raščlanjene na manje cvjetove)
  • 100 g paprike (narezane na trakice)
  • 100 g luka (narezanog na tanke kolutiće)
  • 100 g graška (svježeg ili smrznutog)
  • 3 žlice ulja (suncokretovo ili kikiriki ulje)
  • 3 žlice soja umaka
  • 2 žlice oyster umaka (umjesto oyster umaka možete koristiti više soja umaka)
  • 2 češnja češnjaka (sitno nasjeckana)
  • 1 žličica đumbira (svježe naribanog)
  • 1/2 žličice soli (ili po ukusu)
  • 1/2 žličice papra
  • 1/4 žličice šećera

Wok je zapravo naziv za tip lonca u kojem se hrana prži na visokoj temperaturi. Popularan je zbog brzine pripreme hrane te zadržavanja okusa i hranjivih tvari. Koristi se za pripremu raznih jela, najčešće s piletinom, povrćem i začinima. Oblik wok lonca omogućuje ravnomjernu distribuciju visoke topline, čime se postiže hrskavost i zadržavanje boje sastojaka. Ovo praktično kuhinjsko pomagalo je zadnjih godina postalo neizostavan dio modernih kuhinja diljem svijeta, jer uz njega u kratkom vremenu možete pripremiti zdrav, brz i ukusan obrok za cijelu obitelj.

Priprema

  1. U zdjelici pomiješajte soja umak, oyster umak, sitno nasjeckani češnjak, naribani đumbir, sol, papar i šećer. Dobro promiješajte kako bi se svi sastojci sjedinili.
  2. Zagrijte wok ili dublju tavu na srednje jakoj vatri.
  3. Dodajte 2 žlice ulja u vrući wok i pričekajte da se dobro zagrije.
  4. Dodajte trakice piletine i pržite ih dok ne postanu smeđe sa svih strana. Maknite piletinu iz woka i stavite je sa strane.
  5. Dodajte preostalu žlicu ulja u wok, ako je potrebno.
  6. U wok ubacite luk i mrkvu i pržite ih oko 2 minute dok ne postanu mekši.
  7. Dodajte papriku i brokulu, te nastavite pržiti još 2-3 minute dok povrće ne postane hrskavo, ali još uvijek sočno.
  8. Vratite pileće trakice u wok s povrćem i prelijte prethodno pripremljenim umakom.
  9. Dodajte grašak te sve dobro promiješajte kako bi se sastojci prekrili umakom.
  10. Dodajte kuhane rezance od riže i pažljivo promiješajte kako bi se sve sastojci sjedinili i zagrijali.
  11. Po želji, za dodatnu aromu i dekoraciju, dodajte nasjeckani mladi luk ili malo prženih sjemenki sezama.
Provjerite nutritivnu vrijednost namirnica
Provjerite nutritivnu vrijednost namirnica Provjerite

Vezani recepti

Popularni recepti

Preporučeni recepti