Wok od povrća i piletine
Iako je wok zapravo naziv za tip lonca u kojem se ovakvo jelo priprema, ako ga nemate, možete koristiti i običnu tavu.
Izvor slike: Canva
Vrijeme pripreme: 1:10h
Težina recepta:
- 1
- 2
- 3
- 4
- 5
Sastojci
- 400 g pilećih prsa (narezanih na trakice)
- 200 g rezanaca od riže (kuhanih prema uputama na pakiranju)
- 150 g mrkve (narezane na tanke trakice)
- 150 g brokule (raščlanjene na manje cvjetove)
- 100 g paprike (narezane na trakice)
- 100 g luka (narezanog na tanke kolutiće)
- 100 g graška (svježeg ili smrznutog)
- 3 žlice ulja (suncokretovo ili kikiriki ulje)
- 3 žlice soja umaka
- 2 žlice oyster umaka (umjesto oyster umaka možete koristiti više soja umaka)
- 2 češnja češnjaka (sitno nasjeckana)
- 1 žličica đumbira (svježe naribanog)
- 1/2 žličice soli (ili po ukusu)
- 1/2 žličice papra
- 1/4 žličice šećera
Wok je zapravo naziv za tip lonca u kojem se hrana prži na visokoj temperaturi. Popularan je zbog brzine pripreme hrane te zadržavanja okusa i hranjivih tvari. Koristi se za pripremu raznih jela, najčešće s piletinom, povrćem i začinima. Oblik wok lonca omogućuje ravnomjernu distribuciju visoke topline, čime se postiže hrskavost i zadržavanje boje sastojaka. Ovo praktično kuhinjsko pomagalo je zadnjih godina postalo neizostavan dio modernih kuhinja diljem svijeta, jer uz njega u kratkom vremenu možete pripremiti zdrav, brz i ukusan obrok za cijelu obitelj.
Priprema
- U zdjelici pomiješajte soja umak, oyster umak, sitno nasjeckani češnjak, naribani đumbir, sol, papar i šećer. Dobro promiješajte kako bi se svi sastojci sjedinili.
- Zagrijte wok ili dublju tavu na srednje jakoj vatri.
- Dodajte 2 žlice ulja u vrući wok i pričekajte da se dobro zagrije.
- Dodajte trakice piletine i pržite ih dok ne postanu smeđe sa svih strana. Maknite piletinu iz woka i stavite je sa strane.
- Dodajte preostalu žlicu ulja u wok, ako je potrebno.
- U wok ubacite luk i mrkvu i pržite ih oko 2 minute dok ne postanu mekši.
- Dodajte papriku i brokulu, te nastavite pržiti još 2-3 minute dok povrće ne postane hrskavo, ali još uvijek sočno.
- Vratite pileće trakice u wok s povrćem i prelijte prethodno pripremljenim umakom.
- Dodajte grašak te sve dobro promiješajte kako bi se sastojci prekrili umakom.
- Dodajte kuhane rezance od riže i pažljivo promiješajte kako bi se sve sastojci sjedinili i zagrijali.
- Po želji, za dodatnu aromu i dekoraciju, dodajte nasjeckani mladi luk ili malo prženih sjemenki sezama.
Provjerite nutritivnu vrijednost namirnica
Provjerite
Vezani recepti
Popularni recepti
-
Jela od mesaSendvič torta od mortadele i sira15 min12345
-
Jela od mesaSendviči s parizerom, kajganom i svježim povrćem15 min12345
-
Jela od mesa
-
Jela od mesaSalata s trajnom salamom, mozzarellom i rajčicama15 min12345
-
Deserti
-
SalateSalata od pečenog slanutka s feta sirom30 min12345