Juha od tikvice i karfiola
- 1
- 2
- 3
- 4
- 5
Sastojci
- 2 žlice maslinovog ulja
- 3 nasjeckana češnja češnjaka
- 1/2 glavice karfiola
- 1 tikvica
- 2 krumpira
- 1 nasjeckana glavica luka
- 4 šalice pilećeg temeljca
- sol
- papar
Priprema
Zagrijte pećnicu na 200°C. Na lim za pečenje stavite karfiol i tikvice, posolite, popaprite, prelite maslinovim uljem i pecite 10 do 20 minuta.
U loncu dodajte 1 žlicu maslinovog ulja, dodajte luk i dinstajte ga dok ne postane proziran. Dodajte temeljac i krumpir i kuhajte dok ne proključa. Smanjite vatru, dodajte karfiol i tikvicu. Kuhajte 10 do 15 minuta.
Štapnim mikserom smjesu dobro izmiješajte i poslužite.
Tikvice su bogate magnezijem, vitaminom C, vitaminom A, kalijem, fosforom, bakrom, vitaminom B i folnom kiselinom koja je posebno važna u prvom tromjesečju trudnoće. Sadrže 95% vode i visoko su rangirane na popisu hrane koja hidrira. Dobre su kao zamjena za tjesteninu i odličan su izbor za vruće dane.
Cvjetača ili karfiol je izuzetno hranjiva zeljasta biljka čijoj porodici pripadaju i bliski srodnici poput brokule, prokulice, kelja, kupusa. Odličan je izvor vitamina A, E, K i vitamina B skupine te minerala (kalij, selen, cink, magnezij, fosfor...) i antioksidansa. Pomaže smanjiti rizik od srčane bolesti i raka.
Vezani sadržaj:
Vezani recepti
-
-
JuheKremasta juha od tikvica i mrkve35 min12345
-
JuheKrem juha od graška30 min12345
-
JuheToskanska juha od povrća35 min12345
-
JuheJuha od povrća sa celerom45 min12345
-
JuheAlkalna zelena juha35 min12345
Popularni recepti
-
Jela od mesaSendvič torta od mortadele i sira15 min12345
-
Jela od mesaSendviči s parizerom, kajganom i svježim povrćem15 min12345
-
Jela od mesa
-
Jela od mesaSalata s trajnom salamom, mozzarellom i rajčicama15 min12345
-
Deserti
-
SalateSalata od pečenog slanutka s feta sirom30 min12345