Krem juha od mladog luka
- Objavljeno: Utorak, 06.04.2021.
Proljeće je pravo vrijeme za pripremiti ovu neobičnu, ali iznimno ukusnu juhu od mladog luka.
Sastojci
- 2 žlice maslinovog ulja
- 4 vezice mladog luka (bijeli i zeleni dio)
- 4 poriluka (bijeli i zeleni dio)
- 1 manja glavica komorača
- 1 crveni luk
- 400 ml bijelog vina
- 700 ml vode
- 400 ml vrhnja za kuhanje
Za posluživanje:
- 180 ml mlaćenice (ako nemate možete pomiješati jogurt i mlijeko u omjeru 4:1)
- 50 g svježeg sira
Priprema krem juhe od mladog luka
1. U većem loncu zagrijte maslinovo ulje. Dodajte narezani mladi luk (samo bijeli dio, zeleni ostavite sa strane) i poriluk, narezani komorač i nasjeckani luk te začinite solju i paprom. Pirjajte na laganoj vatri oko 10 minuta.
2. Dodajte vino i pojačajte vatru. Nakon 12 minuta ulijte vodu i vrhnje za kuhanje te kuhajte oko 15 minuta dok povrće u potpunosti ne omekša. Zatim dodajte zeleni dio mladog luka i kuhajte još 2 minute.
3. Maknite lonac s vatre i usitnite povrće pomoću štapnog miksera dok ne dobijete glatku, jednoličnu smjesu.
4. U zdjelici pomiješajte mlaćenicu i svježi sir. Prilikom posluživanja u tanjur stavite juhu, a na to dodajte po 1 žlicu mješavine mlaćenice i sira.