Krem juha od poriluka i krumpira
- Objavljeno: Četvrtak, 02.10.2025.
Ova ukusna krem juha od poriluka i krumpira gotova je za pola sata, a priprema se od samo četiri sastojka.
Sastojci
- 2 poriluka
- 3 srednja krumpira
- 1 režanj češnjaka
- 1 žlica maslaca
- 1 žlica maslinovog ulja
- 1 litra povrtnog temeljca
- 100 ml vrhnja za kuhanje
- Sol i papar po ukusu
Nutritivne vrijednosti
Nutritivne vrijednosti odnose se na jednu porciju (približno 300 g):
- Energija: 250 kcal
- Proteini: 6 g
- Masti: 12 g
- Ugljikohidrati: 30 g
- Vlakna: 4 g
- Prirodni šećeri: 3 g
Priprema
- Poriluk dobro operite i narežite na kolutiće. Krumpir ogulite i narežite na kockice. Češnjak sitno nasjeckajte.
- U loncu zagrijte maslac i maslinovo ulje. Dodajte poriluk i češnjak, te pirjajte dok poriluk ne omekša (oko 5 minuta).
- Dodajte krumpir i nastavite pirjati još 2-3 minute. Zatim ulijte povrtni temeljac i kuhajte dok krumpir ne omekša (oko 20 minuta).
- Izmiksajte juhu štapnim mikserom dok ne postane kremasta. Dodajte vrhnje za kuhanje i prokuhajte još 2-3 minute. Začinite solju i paprom.
Prijedlog za serviranje
Juhu poslužite uz svježe narezani peršin ili pržene krutone od kruha. Za dodatni okus, možete dodati malo ribanog sira ili kapu ulja.
Dodatni savjeti
- Ako želite intenzivniji okus, dodajte malo curryja ili muškatnog oraščića u juhu.
- Juhu možete pripremiti unaprijed i podgrijati prije posluživanja.
- Za vegansku verziju, zamijenite vrhnje za kuhanje biljnim vrhnjem.
Vezani sadržaj: