Krem juha od gljiva

Ova slasna krem juha od svježih gljiva ima jedinstven i bogat okus pa je izvrsna kao toplo predjelo ili zasebno vegetarijansko jelo kojem možete dodati komadiće prepečenog kruha.

Sastojci

  • 150 g shiitake gljiva, narezanih
  • 100 g šampinjona, narezanih
  • 50 g maslaca
  • 2 crvena luka, narezana
  • 15 g brašna
  • 400 ml pilećeg ili povrtnog temeljca (ovisno o željama)
  • 250 ml vrhnja za kuhanje
  • prstohvat soli 
  • prstohvat papra
  • 1 g cimeta (po želji)

Priprema

  1. Rastopite maslac u velikom loncu na srednje jakoj vatri. Dinstajte shiitake, šampinjone i luk 5-10 minuta ili dok ne omekšaju. Ako želite, umjesto ove dvije vrste, možete koristiti i druge vrste gljiva, a možete i kombinirati 3 ili više vrsta.
  2. Lagano dodajte brašno i miješajte sve dok ne dobijete glatku masu. Postupno umiješajte i temeljac, kojeg ste prethodno rastopili u 2 dl vruće vode. Po potrebi dodajte još vode pa kuhajte dok se sve sjedini, 5-6 minuta, uz povremeno miješanje.
  3. Kad se juha zgusne, najprije dodajte vrhnje za kuhanje pa sol i papar (količinu koju želite), a po želji možete posuti cimetom.
  4. Ponovno zagrijte juhu na laganoj vatri, ali nemojte dopustiti da dođe do vrenja.
  5. Ako servirate kao vegetarijanski obrok, možete dodati i kockice prepečenog kruha. Poslužite toplo, s dekoracijom po želji.

POSJETI CENTARZDRAVLJA.HR
CentarZdravlja ne pruža medicinske savjete, dijagnoze ili tretmane, molimo pročitajte uvjete korištenja.
Partnerski portali