Krem juha od gljiva
- Objavljeno: Petak, 15.03.2019.
Ova slasna krem juha od svježih gljiva ima jedinstven i bogat okus pa je izvrsna kao toplo predjelo ili zasebno vegetarijansko jelo kojem možete dodati komadiće prepečenog kruha.
Sastojci
- 150 g shiitake gljiva, narezanih
- 100 g šampinjona, narezanih
- 50 g maslaca
- 2 crvena luka, narezana
- 15 g brašna
- 400 ml pilećeg ili povrtnog temeljca (ovisno o željama)
- 250 ml vrhnja za kuhanje
- prstohvat soli
- prstohvat papra
- 1 g cimeta (po želji)
Priprema
- Rastopite maslac u velikom loncu na srednje jakoj vatri. Dinstajte shiitake, šampinjone i luk 5-10 minuta ili dok ne omekšaju. Ako želite, umjesto ove dvije vrste, možete koristiti i druge vrste gljiva, a možete i kombinirati 3 ili više vrsta.
- Lagano dodajte brašno i miješajte sve dok ne dobijete glatku masu. Postupno umiješajte i temeljac, kojeg ste prethodno rastopili u 2 dl vruće vode. Po potrebi dodajte još vode pa kuhajte dok se sve sjedini, 5-6 minuta, uz povremeno miješanje.
- Kad se juha zgusne, najprije dodajte vrhnje za kuhanje pa sol i papar (količinu koju želite), a po želji možete posuti cimetom.
- Ponovno zagrijte juhu na laganoj vatri, ali nemojte dopustiti da dođe do vrenja.
- Ako servirate kao vegetarijanski obrok, možete dodati i kockice prepečenog kruha. Poslužite toplo, s dekoracijom po želji.