Kremasta juha od tikvica i mrkve
- Objavljeno: Četvrtak, 25.07.2024.
Iskoristite sezonu tikvica i pripremite idealan recept za ljetne dane!
Sastojci
- 2 nasjeckane tikvice
- 3 nasjeckane mrkve
- 2 nasjeckana češnja češnjaka
- 1 nasjeckana glavica luka
- 1 žlica maslaca
- 200 ml vrhnja za kuhanje
- sol
- papar
Priprema kremaste juhe od tikvica i mrkve
- Rastopite maslac u loncu, dodajte luk i češnjak i dinstajte 2 do 3 minute.
- Dodajte tikvice i mrkve, dobro promiješajte, poklopite i kuhajte 3 do 4 minute.
- Dodajte vode toliko da prekrije povrće. Posolite i popaprite te kuhajte dok mrkva ne postane mekana.
- Štapnim mikserom ili u blenderu smjesu dobro izmiješajte, vratite u lonac i dodajte vrhnje za kuhanje.
- Kuhajte dok ne proključa, uklonite s vatre i poslužite.
Tikvice su bogate magnezijem, vitaminom C, vitaminom A, kalijem, fosforom, bakrom, vitaminom B i folnom kiselinom. Mogu potaknuti mršavljenje i poboljšati zdravlje srca, očiju i crijeva. Ukusne su u varivima i juhama, kao prilog glavnom jelu, pa čak i u desertima.
Mrkva može smanjiti kolesterol i održati vitkost. Sadrži velike količine beta-karotena, vlakana, vitamina K, kalija i antioksidansa. Koristi se u borbi protiv anemije, pomaže održavanju dobrog vida i kod problema ispadanja kose.
Vezani sadržaj: