Zdrava krem juha od graška i brokule

Zdrava krem juha od graška i brokule

Zdrava krem juha od graška i brokule
  • Objavljeno: Srijeda, 13.07.2016.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:
Ukusna i hranjiva juha od graška i brokule obogaćena lanenim sjemenkama za dodatnu dozu zdravlja i teksture.
Izvor slike: Canva
Vrijeme pripreme: 25 min Ocjena recepta:
12345
Težina recepta:
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5

Grašak i brokula su dva iznimno hranjiva povrća koja u kombinaciji čine savršen temelj za zdravu juhu. Grašak je bogat biljnim proteinima i vlaknima, dok brokula obiluje vitaminima C i K te snažnim antioksidansima koji podržavaju imunitet i zdravlje stanica. Dodavanjem lanenih sjemenki, koje su izvrstan izvor omega-3 masnih kiselina i dodatnih vlakana, ova juha postaje kompletan nutritivni obrok koji će vas zagrijati i nahraniti.

Sastojci

  • 300 g svježeg ili smrznutog graška
  • 400 g brokule (natrgane na manje cvjetiće)
  • 1 srednji luk, nasjeckan
  • 2 češnja češnjaka, sitno nasjeckana
  • 1 žlica maslinovog ulja
  • 750 ml povrtnog temeljca ili vode
  • 2 žlice lanenih sjemenki
  • Sol i svježe mljeveni crni papar po ukusu
  • Po želji: malo svježeg peršina ili vlasca za dekoraciju

Nutritivne vrijednosti

Nutritivne vrijednosti odnose se na 1 porciju (približno 350 g):

  • Energija: 220 kcal
  • Proteini: 10 g
  • Masti: 6 g
  • Ugljikohidrati: 28 g
  • Vlakna: 8 g
  • Prirodni šećeri: 5 g

Priprema:

  1. U loncu zagrijte maslinovo ulje i pirjajte luk dok ne postane staklast, zatim dodajte češnjak i kratko popržite.
  2. Dodajte grašak i brokulu, kratko ih promiješajte pa ulijte povrtni temeljac.
  3. Pustite da juha kuha na srednjoj vatri oko 15 minuta, dok povrće ne omekša.
  4. U juhu umiješajte lanene sjemenke i začinite solju i paprom.
  5. Izmiksajte juhu štapnim mikserom do željene kremaste teksture.
  6. Po potrebi prilagodite začine i još kratko zagrijte prije posluživanja.

Prijedlog za serviranje:

Poslužite juhu toplu, ukrašenu svježim peršinom ili vlascem te uz krišku integralnog kruha ili prepečene krušne krutone. Lanene sjemenke možete dodatno posipati po vrhu za hrskavost.

Dodatni savjeti:

  • Za bogatiju kremastu teksturu, dodajte žlicu grčkog jogurta ili malo vrhnja za kuhanje prije miksanja.
  • Lanene sjemenke možete prethodno samljeti za bolje iskorištavanje hranjivih tvari.
  • Juha se odlično čuva u hladnjaku do 3 dana i može se zamrznuti za kasniju upotrebu.
  • Eksperimentirajte s dodavanjem začina poput kurkume ili đumbira za dodatni okus i zdravstvene benefite.

Vezani sadržaj:

Preuzmite CentarZdravlja vodič

Isprobajte ove ukusne i sočne poslastice s tikvicama

Slanjem vodiča na odabranu e-mail adresu suglasni ste sa prijavom na CentarZdravlja newsletter.

Provjerite nutritivnu vrijednost namirnica
Provjerite nutritivnu vrijednost namirnica Provjerite

Vezani recepti

Popularni recepti

Preporučeni recepti