Zdrava krem juha od graška i brokule

Ukusna i hranjiva juha od graška i brokule obogaćena lanenim sjemenkama za dodatnu dozu zdravlja i teksture.
Izvor slike: Canva
Vrijeme pripreme: 25 min
Težina recepta:
- 1
- 2
- 3
- 4
- 5
Grašak i brokula su dva iznimno hranjiva povrća koja u kombinaciji čine savršen temelj za zdravu juhu. Grašak je bogat biljnim proteinima i vlaknima, dok brokula obiluje vitaminima C i K te snažnim antioksidansima koji podržavaju imunitet i zdravlje stanica. Dodavanjem lanenih sjemenki, koje su izvrstan izvor omega-3 masnih kiselina i dodatnih vlakana, ova juha postaje kompletan nutritivni obrok koji će vas zagrijati i nahraniti.
Sastojci
- 300 g svježeg ili smrznutog graška
- 400 g brokule (natrgane na manje cvjetiće)
- 1 srednji luk, nasjeckan
- 2 češnja češnjaka, sitno nasjeckana
- 1 žlica maslinovog ulja
- 750 ml povrtnog temeljca ili vode
- 2 žlice lanenih sjemenki
- Sol i svježe mljeveni crni papar po ukusu
- Po želji: malo svježeg peršina ili vlasca za dekoraciju
Nutritivne vrijednosti
Nutritivne vrijednosti odnose se na 1 porciju (približno 350 g):
- Energija: 220 kcal
- Proteini: 10 g
- Masti: 6 g
- Ugljikohidrati: 28 g
- Vlakna: 8 g
- Prirodni šećeri: 5 g
Priprema:
- U loncu zagrijte maslinovo ulje i pirjajte luk dok ne postane staklast, zatim dodajte češnjak i kratko popržite.
- Dodajte grašak i brokulu, kratko ih promiješajte pa ulijte povrtni temeljac.
- Pustite da juha kuha na srednjoj vatri oko 15 minuta, dok povrće ne omekša.
- U juhu umiješajte lanene sjemenke i začinite solju i paprom.
- Izmiksajte juhu štapnim mikserom do željene kremaste teksture.
- Po potrebi prilagodite začine i još kratko zagrijte prije posluživanja.
Prijedlog za serviranje:
Poslužite juhu toplu, ukrašenu svježim peršinom ili vlascem te uz krišku integralnog kruha ili prepečene krušne krutone. Lanene sjemenke možete dodatno posipati po vrhu za hrskavost.
Dodatni savjeti:
- Za bogatiju kremastu teksturu, dodajte žlicu grčkog jogurta ili malo vrhnja za kuhanje prije miksanja.
- Lanene sjemenke možete prethodno samljeti za bolje iskorištavanje hranjivih tvari.
- Juha se odlično čuva u hladnjaku do 3 dana i može se zamrznuti za kasniju upotrebu.
- Eksperimentirajte s dodavanjem začina poput kurkume ili đumbira za dodatni okus i zdravstvene benefite.
Vezani sadržaj:
Provjerite nutritivnu vrijednost namirnica

Vezani recepti
-
-
JuheKrem juha od graška30 min12345
-
JuheJuha od potočarke i komorača45 min12345
-
JuheJuha od krumpira i metvice30 min12345
-
JuheJuha od graška i krumpira30 min12345
-
JuheJuha od avokada i graška20 min12345
Popularni recepti
-
Vegetarijanska prehranaPečeni batat s povrćem kao prilog40 min12345
-
Vegetarijanska prehranaBezglutenski njoki od batata1 h12345
-
Blagdanska jelaUskrsna šunka u kruhu3 h12345
-
Kruh i pecivaTalijanska uskrsna pogača2:30h12345
-
DesertiTorta od mrkve i sira50 min12345
-
Niskomasna prehranaZobena kaša sa slaninom i sirom20 min12345