Čokoladni kruh s bananom i jagodama

- 1
- 2
- 3
- 4
- 5
Čokoladni kruh s bananom i jagodama kombinira bogatstvo tamne čokolade, prirodnu slatkoću banana i svježinu jagoda u jednom sočnom i aromatičnom kolaču. Ovaj kruh idealan je za doručak, užinu ili desert, a zahvaljujući voću donosi dodatne vitamine i vlakna. Priprema je jednostavna i ne zahtijeva puno vremena, što ga čini odličnim izborom za sve koji žele uživati u ukusnoj i zdravijoj slatkoj poslastici. Spoj voćnih okusa i čokolade daje posebnu dimenziju ovom klasičnom kolaču.
Sastojci
- 2 zrele banane
-
150 g svježih jagoda (nasjeckanih)
-
150 g glatkog brašna
-
50 g kakaa u prahu
-
100 g šećera (može i smeđi)
-
2 jaja
-
80 ml biljnog ulja (npr. suncokretovo)
-
1 prašak za pecivo
-
1/2 žličice sode bikarbone
-
Prstohvat soli
-
100 g tamne čokolade (nasjeckane ili u komadićima)
Nutritivne vrijednosti
Nutritivne vrijednosti odnose se na 1 porciju (približno 80 g):
-
Energija: 220 kcal
-
Proteini: 3 g
-
Masti: 8 g
-
Ugljikohidrati: 34 g
-
Vlakna: 3 g
-
Prirodni šećeri: 18 g
Priprema
-
Zagrijte pećnicu na 180°C i pripremite kalup za kruh obložen papirom za pečenje ili lagano nauljen.
-
Banane zgnječite vilicom u glatku kašu.
-
U velikoj zdjeli umutite jaja sa šećerom i uljem. Dodajte zgnječene banane i dobro promiješajte.
-
U drugoj zdjeli pomiješajte brašno, kakao, prašak za pecivo, sodu bikarbonu i sol.
-
Suhe sastojke polako dodajte u mokru smjesu i lagano promiješajte da se sjedine.
-
Umiješajte nasjeckane jagode i čokoladu. Pazite da jagode ne zgnječite previše.
-
Smjesu ulijte u pripremljeni kalup i pecite 45-50 minuta, ili dok čačkalica umetnuta u sredinu ne izađe čista.
-
Ostavite kruh da se ohladi u kalupu 10 minuta, zatim ga izvadite i potpuno ohladite na rešetki.
Prijedlog za serviranje
Čokoladni kruh s bananom i jagodama poslužite narezan na kriške, samostalno ili uz šalicu mlijeka, kave ili čaja. Možete ga dodatno ukrasiti posipom od kakaa ili prah šećerom, a izvrsno se slaže i s malo grčkog jogurta ili svježeg sira.
Dodatni savjeti
-
Za intenzivniji čokoladni okus koristite tamnu čokoladu s visokim udjelom kakaa.
-
Ako želite zdraviju verziju, smanjite količinu šećera ili ga zamijenite medom ili javorovim sirupom.
Vezani sadržaj:

Vezani recepti
-
-
Kruh i pecivaKruh od banane, tikvica i borovnica1 h12345
-
Kruh i pecivaVoćni kruh za doručak50 min12345
-
Kruh i pecivaKruh od banane i kokosa1:20h12345
-
Kruh i pecivaKruh od banane, oraha i sjemenki lana1:30h12345
-
Kruh i pecivaKruh od kokosa i banana45 min12345
Popularni recepti
-
Kruh i pecivaČokoladni kruh s bananom i jagodama1:20h12345
-
Vegetarijanska prehranaTijesto za pizzu od batata (bez glutena)45 min12345
-
Jela od mesaVarivo od graška s junetinom i krumpirom1:30h12345
-
SalateSalata od kelja i batata45 min12345
-
Vegetarijanska prehranaPečeni batat s povrćem kao prilog40 min12345
-
Vegetarijanska prehranaBezglutenski njoki od batata1 h12345