Čokoladni kruh s bananom i jagodama

Čokoladni kruh s bananom i jagodama

Čokoladni kruh s bananom i jagodama
  • Objavljeno: Ponedjeljak, 28.04.2025.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:
Čokoladni kruh s bananom i jagodama pruža bogat i sočan desert ili slatki doručak za sve ljubitelje voća i čokolade.
Izvor slike: Canva
Vrijeme pripreme: 1:20h Ocjena recepta:
12345
Težina recepta:
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5

Čokoladni kruh s bananom i jagodama kombinira bogatstvo tamne čokolade, prirodnu slatkoću banana i svježinu jagoda u jednom sočnom i aromatičnom kolaču. Ovaj kruh idealan je za doručak, užinu ili desert, a zahvaljujući voću donosi dodatne vitamine i vlakna. Priprema je jednostavna i ne zahtijeva puno vremena, što ga čini odličnim izborom za sve koji žele uživati u ukusnoj i zdravijoj slatkoj poslastici. Spoj voćnih okusa i čokolade daje posebnu dimenziju ovom klasičnom kolaču.

Sastojci

  • 2 zrele banane
  • 150 g svježih jagoda (nasjeckanih)

  • 150 g glatkog brašna

  • 50 g kakaa u prahu

  • 100 g šećera (može i smeđi)

  • 2 jaja

  • 80 ml biljnog ulja (npr. suncokretovo)

  • 1 prašak za pecivo

  • 1/2 žličice sode bikarbone

  • Prstohvat soli

  • 100 g tamne čokolade (nasjeckane ili u komadićima)

Nutritivne vrijednosti

Nutritivne vrijednosti odnose se na 1 porciju (približno 80 g):

  • Energija: 220 kcal

  • Proteini: 3 g

  • Masti: 8 g

  • Ugljikohidrati: 34 g

  • Vlakna: 3 g

  • Prirodni šećeri: 18 g


Priprema

  1. Zagrijte pećnicu na 180°C i pripremite kalup za kruh obložen papirom za pečenje ili lagano nauljen.

  2. Banane zgnječite vilicom u glatku kašu.

  3. U velikoj zdjeli umutite jaja sa šećerom i uljem. Dodajte zgnječene banane i dobro promiješajte.

  4. U drugoj zdjeli pomiješajte brašno, kakao, prašak za pecivo, sodu bikarbonu i sol.

  5. Suhe sastojke polako dodajte u mokru smjesu i lagano promiješajte da se sjedine.

  6. Umiješajte nasjeckane jagode i čokoladu. Pazite da jagode ne zgnječite previše.

  7. Smjesu ulijte u pripremljeni kalup i pecite 45-50 minuta, ili dok čačkalica umetnuta u sredinu ne izađe čista.

  8. Ostavite kruh da se ohladi u kalupu 10 minuta, zatim ga izvadite i potpuno ohladite na rešetki.

Prijedlog za serviranje

Čokoladni kruh s bananom i jagodama poslužite narezan na kriške, samostalno ili uz šalicu mlijeka, kave ili čaja. Možete ga dodatno ukrasiti posipom od kakaa ili prah šećerom, a izvrsno se slaže i s malo grčkog jogurta ili svježeg sira.

Dodatni savjeti

  • Za intenzivniji čokoladni okus koristite tamnu čokoladu s visokim udjelom kakaa.

  • Ako želite zdraviju verziju, smanjite količinu šećera ili ga zamijenite medom ili javorovim sirupom.

Vezani sadržaj:

Preuzmite CentarZdravlja vodič

Doručak - recepti za savršen početaka dana

Slanjem vodiča na odabranu e-mail adresu suglasni ste sa prijavom na CentarZdravlja newsletter.

Provjerite nutritivnu vrijednost namirnica
Provjerite nutritivnu vrijednost namirnica Provjerite

Vezani recepti

Popularni recepti

Preporučeni recepti