Kruh od svježeg sira
Svježi kravlji sir je odličan izvor proteina.
Izvor slike: Canva
Vrijeme pripreme: 1 h
Težina recepta:
- 1
- 2
- 3
- 4
- 5
Sastojci
- 5 g suhog kvasca
- 75 g mlake vode
- 250 g bjelanjaka ili 7 do 8 bjelanjaka
- 255 g svježeg sira
- 582 g bijelog brašna za kruh i još malo za posipanje
- 10 g soli
Ako volite jesti sendviče i preferirate takvu verziju obroka "u pokretu", kruh od svježeg sira je odlična opcija za vas. Uz to što je mekan i ukusan, zbog dodatka svježeg sira ima veći udio proteina od klasičnog kruha, pa će vas dulje držati sitima. Recept za pripremu je vrlo jednostavan, a praktično je i to što ovaj kruh na sobnoj temperaturi ostaje svjež i do nekoliko dana.
Priprema:
- U velikoj zdjeli za miješanje pomiješajte suhi kvasac i mlaku vodu i ostavite sa strane da se aktivira. U blenderu ili multipraktiku pomiješajte bjelanjke i svježi sir. Miješajte dok smjesa ne postane glatka. Izmiksanu smjesu dodajte u kvasac i umutite da se sjedini.
- Brašno u posudi promiješajte pjenjačom kako biste uklonili grudice i prozračili ga. Izvagano brašno i sol dodajte u mokru smjesu. Umutite pjenjačom ili vilicom da se sjedini. Dobit ćete ljepljivo tijesto.
- Radnu površinu pospite brašnom i na nju istresite tijesto. Mijesite tijesto 5 do 6 minuta ili dok ne postane glatko. Tijesto možete mijesiti i mikserom dok ne bude glatko. Pospite ruke s još brašna da se ne lijepe za tijesto ili ih namažite s malo ulja. Sa špatulom ili drugim pomagalom podižite ljepljivo tijesto s površine i nastavili mijesiti. Na kraju, tijesto oblikujte u kuglu i vratite u zdjelu za miješanje. Pokrijte ga i stavite na toplo dok se ne udvostruči, što će potrajati otprilike sat vremena.
- Kalup za kruh veličine 26 x 10 cm obložite papirom za pečenje. Manji kalup neće odgovarati, jer će tijesto iscuriti tijekom pečenja. Ako nemate kalup tih mjera, upotrijebite veći, ili podijelite tijesto na 2 polovice i napravite 2 kruha. Također ga možete ispeći i na limu za pečenje, no u tom slučaju kruh neće imati potrebnu visinu. Nakon sat vremena dizanja, probušite tijesto da se ispuše. Oblikujte štrucu. Kruh ostavite u kalupu za pečenje 20 do 25 minuta dok se vidljivo ne digne, a u međuvremenu zagrijte pećnicu na 200°C. Nakon dizanja tijesta, napravite prorez u sredini oštrim nožem ili žiletom.
- Pecite u pećnici 40 do 45 minuta. Kruh će se s gornje strane prilično brzo zapeći.Da ne bi zagorio, pokrijte ga aluminijskom folijom čim dobije koricu i postane smeđ. Kruh je pečen kada zvuk koji dobijete tapkanjem po kori zvuči šuplje. Potpuno ga ohladite, zatim narežite i poslužite.
Provjerite nutritivnu vrijednost namirnica
Provjerite
Vezani recepti
-
-
Kruh i pecivaProteinski kruh s kestenom35 min12345
-
Kruh i peciva
-
Kruh i pecivaKnedle od kruha30 min12345
-
Kruh i pecivaKruh sa chia sjemenkama1:20h12345
-
Kruh i pecivaMekana peciva s češnjakom i maslinovim uljem40 min12345
Popularni recepti
-
DesertiČokoladni kolač s datuljama i orasima1 h12345
-
Jela od mesaSendvič torta od mortadele i sira15 min12345
-
Jela od mesaSendviči s parizerom, kajganom i svježim povrćem15 min12345
-
Jela od mesa
-
Jela od mesaSalata s trajnom salamom, mozzarellom i rajčicama15 min12345
-
Deserti