Mirisna peciva u obliku bundeve

Mirisna peciva u obliku bundeve

Mirisna peciva u obliku bundeve
  • Objavljeno: Četvrtak, 19.09.2024.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:
Mekana su i ukusna, idealna uz šalicu kave ili čaja.
Izvor slike: Canva
Vrijeme pripreme: 2 h Ocjena recepta:
12345
Težina recepta:
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5

Sastojci

  • 500 g glatkog brašna
  • 7 g suhog kvasca (ili 20 g svježeg kvasca)
  • 200 ml toplog mlijeka
  • 50 g maslaca (otopljenog)
  • 100 g šećera
  • 1 jaje
  • 1 žličica cimeta
  • ½ žličice mljevenog muškatnog oraščića
  • ½ žličice mljevenog đumbira (po želji)
  • prstohvat soli
  • 1 žlica ekstrakta vanilije
  • 1 žlica pirea od bundeve (opcionalno, za dodatni okus i boju)

Za premazivanje

  • 1 žumanjak
  • 2 žlice mlijeka

Jesen je savršeno vrijeme za pripremu toplih zalogajčića kao što su ova mirisna peciva u obliku bundeve. Recept je jednostavan, a većinu sastojaka sigurno već imate u svojoj kuhinji. Iako će vam trebati oko dva sata za pripremu, vrijeme aktivnog rada ne traje dulje od sat vremena. Osim što će svi biti oduševljeni njihovim okusom, djeci će se posebno svidjeti njihov oblik nalik bundevi. 


Priprema

  1. U posudu prosijte brašno, dodajte kvasac, šećer, sol, cimet, muškatni oraščić i đumbir (ako koristite). Sve suhe sastojke dobro promiješajte.
  2. U posebnoj posudi izmiješajte toplo mlijeko, otopljeni maslac, jaje, ekstrakt vanilije i pire od bundeve (ako koristite). Smjesu dodajte suhim sastojcima i umijesite glatko tijesto.
  3. Pokrijte posudu krpom i ostavite tijesto da se diže na toplom mjestu otprilike 1 sat, ili dok ne udvostruči volumen.
  4. Nakon što se tijesto digne, podijelite ga na 10-12 jednakih dijelova. Svaki dio oblikujte u kuglicu. Uzmite kuhinjski konac i pažljivo zavežite svaku kuglicu tako da napravite 8 utora, koji će kasnije izgledati kao nabori bundeve. Ne zatežite previše kako bi peciva imala prostora za dizanje.
  5. Tako oblikovane kuglice prekrijte krpom i pustite da se ponovno dižu oko 30 minuta.
  6. U međuvremenu, ugrijte pećnicu na 180 °C. Umutite žumanjak s mlijekom i premažite svako pecivo.
  7. Peciva pecite u prethodno zagrijanoj pećnici 20-25 minuta, dok ne dobiju zlatnu boju.
  8. Nakon pečenja, uklonite konac s peciva. U sredinu svakog peciva možete umetnuti klinčić koji će predstavljati stabljiku bundeve.
Provjerite nutritivnu vrijednost namirnica
Provjerite nutritivnu vrijednost namirnica Provjerite

Vezani recepti

Popularni recepti

Preporučeni recepti